Канадската полиция започна в петък да арестува протестиращи като част от операция за прекратяване на триседмичната блокада на Отава от стотици шофьори на камиони, която парализира столицата и принуди премиера Джъстин Трюдо да използва извънредни правомощия, предава Reuters.

Стотици полицаи са разположени в центъра на Отава, където през нощта наваля над 20 см сняг, а температурите паднаха до около минус 23 градуса по Целзий.

Шофьорите, към които се присъединиха хиляди демонстранти и около 400 превозни средства, превърнаха улиците около парламента в парти-зона, откакто пристигнаха на 28 януари, което се превърна в една от най-тежките кризи, застигнали канадския премиер Джъстин Трюдо, откакто той пое властта през 2015 г.

Първоначално протестиращите искаха да се сложи край на задължителната ваксинация срещу COVID-19 за шофьорите на камиони, но блокадата постепенно се превърна в антиправителствена и дори анти-Трюдо демонстрация. Някои искат Трюдо да бъде свален.

Полицията е блокирала центъра на града, създавайки над 100 контролно-пропускателни пункта, за да попречи на повече хора да се присъединят към демонстрацията край парламента.

Полицията заяви в четвъртък, че ще предприеме незабавни действия за прекратяване на протеста на фона на нарастващия гняв на жителите на града от досегашните неуспехи на властите да се намесят.

Телевизионният канал CBC позовавайки се на свои източници, заяви, че властите са създали редица центрове за временно задържане в града.

Превод и редакция: Юлиян Марков