Двама американски изследователи твърдят, че са идентифицирали вероятното място на разполагане в Русия на 9M370 "Буревестник" - нова крилата ракета с ядрен двигател и ядрено въоръжение, която президентът Владимир Путин обявява за "непобедима", пише Reuters.

Путин заяви, че оръжието, наречено от НАТО SSC-X-9 Skyfall, има почти неограничен обсег и може да избегне американската противоракетна отбрана. Но някои западни експерти оспорват твърденията му и стратегическата стойност на "Буревестник", като твърдят, че той няма да добави възможности, които Москва вече няма, и рискува да предизвика авария с изхвърляне на радиация.

Използвайки снимки, направени на 26 юли от Planet Labs, двамата изследователи определят строителен проект, граничещ със съоръжение за съхранение на ядрени бойни глави, известно с две имена - Вологда-20 и Чебсара - като потенциална площадка за разполагане на новата ракета. Съоръжението се намира на 295 мили (475 км) северно от Москва.

Декър Ивлет, анализатор в изследователската и аналитична организация CNA, открива сателитните снимки и идентифицира това, което по негова преценка са девет хоризонтални площадки за изстрелване в процес на изграждане. Те са разположени на три групи във високи насипи, за да ги предпазят от нападение или да предотвратят случайна експлозия в една от тях да взриви ракети в останалите, посочва той.

Рампите са свързани с пътища до сгради, които според Ивлет вероятно са сгради, където ще се обслужват ракетите и техните компоненти, както и до съществуващия комплекс от пет бункера за съхранение на ядрени бойни глави.

Мястото е "за голяма стационарна ракетна система, а единствената голяма стационарна ракетна система, която те (Русия) разработват в момента, е Skyfall", твърди Ивлет.

Руското министерство на отбраната и посолството във Вашингтон не са отговорили на молбата да коментират неговата оценка, стратегическата стойност на "Буревестник", резултатите от изпитанията и рисковете, които представлява.

Говорител на Кремъл е заявил, че това са въпроси към министерството на отбраната и е отказал допълнителен коментар.

Държавният департамент на САЩ, ЦРУ, Службата на директора на националното разузнаване и Националният център за въздушно и космическо разузнаване на ВВС на САЩ са отказали коментар.

Идентифицирането на вероятното място за изстрелване на ракетата подсказва, че Русия пристъпва към нейното разгръщане след поредица от тестове през последните години, белязани от проблеми, смятат Ивлет и вторият изследовател, Джефри Люис, от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей.

Люис се е съгласил с оценката на Ивлет, след като е прегледал снимките по негова молба. Изображенията "предполагат нещо много уникално, много различно. И очевидно знаем, че Русия разработва тази ракета с ядрен двигател", е заявил той.

Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени, който също е проучил снимките от Вологда по искане на Ивлет, е заявил, че на тях изглежда се виждат площадки за изстрелване и други елементи, "вероятно" свързани с "Буревестник". Но той е посочил, че не може да направи категорична оценка, тъй като Москва обикновено не разполага ракетни площадки до складове за ядрени бойни глави.

Ивлет, Люис, Кристенсен и трима други експерти са заявили, че обичайната практика на Москва е да складира ядрени заряди за наземно базирани ракети далеч от стартовите площадки - с изключение на тези на разгърнатите й сили за междуконтинентални балистични ракети (МБР).

Разполагането на "Буревестник" във Вологда обаче ще позволи на руските военни да складират ядрено въоръжените ракети в своите бункери, което ще ги направи достъпни за бързо изстрелване - твърдят Люис и Евлет.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че Русия ще направи промени в насоките си за използване на ядрени оръжия в отговор на това, което смята за ескалация на войната в Украйна от страна на Запада, съобщи в неделя държавната информационна агенция ТАСС.

ЛОШИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ИЗПИТАНИЯТА

В доклад от 2020 г. на Националния център за въздушно и космическо разузнаване на ВВС на САЩ се посочва, че ако Русия успешно въведе "Буревестник" в експлоатация, това ще даде на Москва "уникално оръжие с междуконтинентален обсег на действие".

Но несигурното минало на оръжието и ограниченията в конструкцията са породили съмнения сред осем експерти, интервюирани от Reuters, дали разполагането му ще промени ядрените залози за Запада и други руски врагове.

Според Инициативата за ядрена заплаха, застъпническа група, фокусирана върху намаляването на рисковете от ядрени, биологични и нови технологии, "Буревестник" има лошо тестово досие - от 2016 г. насам са известни поне 13 теста, като само два от тях са били частично успешни.

Според Държавния департамент неуспехите включват взрив през 2019 г. по време на неуспешно възстановяване на неекраниран ядрен реактор, оставен да "тлее" на дъното на Бяло море в продължение на година след авария на прототип.

Руската държавна ядрена агенция "Росатом“ съобщи, че петима служители са загинали по време на изпитание на ракета на 8 август. Путин връчи на вдовиците им висши държавни награди, като заяви, че оръжието, което са разработвали, няма равно на себе си в света, без да назовава името на "Буревестник".

Павел Подвиг, базираният в Женева експерт по руските ядрени сили, Люис, Ивлет и други експерти твърдят, че то няма да добави възможности, които ядрените сили на Москва вече не притежават, включително способността да преодоляват американската противоракетна отбрана.

Освен това ядреният ѝ двигател заплашва да изхвърли радиация по траекторията на полета и разполагането ѝ крие риск от авария, която може да замърси околния регион, твърдят Черил Рофър, бивш учен в областта на ядрените оръжия в САЩ, и други експерти.

" Skyfall е уникално глупава оръжейна система, летящ Чернобил, който представлява по-голяма заплаха за Русия, отколкото за други страни", споделя Томас Кънтриман, бивш високопоставен служител на Държавния департамент в Асоциацията за контрол на въоръженията, визирайки катастрофата в атомната електроцентрала през 1986 г.

НАТО не отговори на въпросите за това как алиансът ще реагира на разполагането на оръжието.

Публично е известно малко за техническите подробности на "Буревестник".

Експертите смятат, че той ще бъде изпратен нагоре с малка ракета на твърдо гориво, която ще вкарва въздух в двигател, съдържащ миниатюрен ядрен реактор. Прегрятият и вероятно радиоактивен въздух ще бъде изхвърлен навън, за да осигури тяга напред.

Путин представи ракетата през март 2018 г., като заяви, че тя ще бъде "нисколетяща", с почти неограничен обсег, непредсказуема траектория на полета и "непобедима" за настоящите и бъдещите защитни средства.

Много експерти са скептични към твърденията на Путин.

Те твърдят, че "Буревестник" би могла да има обсег от около 15 000 мили (23 000 км) - в сравнение с повече от 11 000 мили (17 700 км) за "Сармат", най-новата руска МБР - докато дозвуковата ѝ скорост би я направила откриваема.

"Тя ще бъде уязвима като всяка друга крилата ракета", смята Кристенсен. "Колкото по-дълго лети, толкова по-уязвима става, защото има повече време за проследяването ѝ. Не разбирам мотивите на Путин тук."

Разполагането на "Буревестник" не е забранено от Новия СТАРТ - последното американско-руско споразумение, ограничаващо разполагането на стратегически ядрени оръжия, което изтича през февруари 2026 г.

Една разпоредба позволява на Вашингтон да поиска преговори с Москва за поставянето на "Буревестник“ под ограниченията, но говорител на Държавния департамент е заявил, че такива преговори не са били искани.

Позовавайки се на войната в Украйна, Русия отхвърли призивите на САЩ за безусловни разговори за замяна на Новия СТАРТ, което подклажда опасения за всеобща надпревара в ядреното въоръжаване след изтичането му.

Подвиг заявява, че Москва може да използва ракетата като разменна монета, ако преговорите някога бъдат възобновени.

Той нарича "Буревестник" "политическо оръжие", което Путин използва, за да укрепи имиджа си на силен човек преди преизбирането си през 2018 г. и да съобщи на Вашингтон, че не може да отхвърли опасенията му относно американската противоракетна отбрана и други въпроси.