Иран предостави на Русия голям брой балистични ракети земя-земя, задълбочавайки военното сътрудничество между двете страни под санкциите на САЩ. Това са съобщили шестима източници на британската агенция Reuters.

Русия е закупила от Иран на около 400 ракети, произведени от Fateh-110, като Zolfaghar.

Тези ракети са способни да поразяват цели на разстояние от 300 до 700 километра, според експерти.

"Доставките започнаха в началото на януари, след като сделката беше финализирана в края на миналата година на срещи между ирански и руски военни и служители по сигурността, проведени в Техеран и Москва", е допълнил един от иранските източници.

 Неназован ирански военен служител е заявил пред британската агенция, че досега са доставени най-малко четири пратки ракети и че се очакват допълнителни доставки през следващите няколко седмици.

"Ще има още пратки. Няма защо да го крием. Разрешено ни е да изнасяме оръжие в която страна пожелаем", е отбелязал той.

Друг високопоставен ирански служител е посочил, че някои от ракетите са били изпратени в Русия с кораб през Каспийско море, докато други са били транспортирани със самолет.

Четвърти ирански източник е потвърдил пред британската агенция, че Русия наскоро е получила голям брой ракети от Иран, без да дава подробности.

Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху иранския износ на някои ракети, дронове и други технологии изтекоха през октомври, но САЩ и ЕС запазиха санкциите върху програмата за балистични ракети на Иран поради опасения относно износа на оръжия за близкоизточните посредници на Техеран и Русия.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби зяви в началото на януари, че САЩ са загрижени, че Русия скоро ще придобие балистични оръжия с малък обсег от Иран, в допълнение към ракетите от Северна Корея.