Иран не е изпратил на Русия пускови установки за ракетите, предадени по-рано

Според трима източници, запознати с въпроса, Иран не е включил мобилни пускови установки към балистичните ракети с малък обсег, които Вашингтон обвини миналата седмица, че Техеран е доставил на Русия за използване срещу Украйна, съобщава Reuters.

Източниците на британската агенция- европейски дипломат, служител на европейското разузнаване и служител на САЩ - твърдят, че не е ясно защо Иран не е доставил пускови установки с ракетите Fath-360, което повдига въпроси кога и дали въоръжението ще бъде оперативно.

Американският служител, който подобно на другите източници е говорил при условие за анонимност, е заявил, че Иран не е доставил пусковите установки към момента на съобщението на САЩ за доставката на оръжията от Иран. Служителят на европейското разузнаване е заявил, без да уточнява, че не очаква Иран да предостави пускови установки.

Двама експерти са заявили пред британската агенция, че може да има няколко причини, поради които пусковите установки не са били изпратени. Една от тях е, че Русия може да планира да модифицира машините, които да превозват ракетите, както е направил Иран. Друга причина е, че като задържа пусковите установки, Иран дава възможност за нови преговори със западните сили за намаляване на напрежението.

Руското министерство на отбраната е отказало коментар.

Съветът за национална сигурност на САЩ не е отговорил веднага на молбата за коментар, а Пентагонът е отказал коментар.

Мисията на Иран към ООН не е отговорила веднага на молбата за коментар.

Техеран отрича да е предоставил на Москва ракетите или хилядите безпилотни самолети, които според Киев и западни официални лица Русия използва срещу военни цели и за унищожаване на гражданска инфраструктура, включително електрическата мрежа на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви на 10 септември, че Иран е доставил ракетите Fath-360 на Русия и "вероятно ще ги използва до седмици в Украйна".

Ракетата би представлявала допълнително предизвикателство за Украйна, която постоянно адаптира своята противовъздушна отбрана към нововъведенията на руските сили. Полуофициалната иранска информационна агенция Fars твърди, че ракетата се движи със скорост четири пъти по-висока от скоростта на звука, когато се приближава към целите.

Блинкен заяви, че ракетите застрашават европейската сигурност и ще бъдат изстрелвани срещу цели с малък обсег, което ще позволи на Русия да запази по-голяма част от обширния си арсенал за цели извън фронтовата линия. Ракетата Fath-360 има обсег на действие до 121 км.

Съединените щати, Германия, Великобритания и Франция наложиха нови санкции на Иран, а ЕС заяви, че блокът обмисля нови мерки, насочени към иранския авиационен сектор.

По това време Кремъл отказа да потвърди получаването на ракетите, но призна, че сътрудничеството му с Иран включва "най-чувствителните области".

Блинкен не посочва колко ракети Fath-360 е доставил Иран на Русия и кога са били изпратени.

Британската агенция е установила чрез данни за корабоплаването, че санкционираният от Вашингтон руски товарен кораб "Порт Оля-3" е извършил няколко пътувания между иранското пристанище Амирабад в Каспийско море и руското пристанище Оля между май и 12 септември.

Фабиан Хинц, експерт по иранските ракети в Международния институт за стратегически изследвания, заявява, че не може да потвърди, че Техеран е задържал пусковите установки.

Балистичните ракети се нуждаят от специално проектирани пускови установки, за да бъдат изстреляни.

Според Хинц една от причините, поради които Иран не е изпратил пускови установки, може да е, че гражданските камиони, които Иран е модифицирал за изстрелването на тези и други ракети, не са достатъчно здрави, за да работят в пресечен терен по време на суровата зима в Украйна. Според него Иран модифицира камиони, произведени от Mercedes и други компании, и ги превръща в лесно прикрити ракетни установки.

Това предполага, продължава той, че Русия би могла да модифицира свои собствени превозни средства от военен клас