Икономическото възстановяване на еврозоната почти спря през декември, тъй като подновена вълна от инфекции с COVID-19 ограничи растежа в доминиращата индустрия на услугите в блока, показа проучване, цитирано от агенция Reuters, като в него се отбелязва, че положението може да се влоши допълнително, ако бъдат наложени по-строги ограничения.

Причина за поредното икономическо разочарование са новите ограничителни мерки, наложени заради бързото разпространение на Омикрон.

Съставният индекс на мениджърите по закупуване (PMI) на IHS Markit, добър показател за цялостното икономическо здраве, падна до 53,3 през декември от 55,4 през ноември, най-ниското ниво от март.

Въпреки че окончателното отчитане беше под по-ранната оценка от 53,4, то се задържа над 50, разделяйки растежа от свиването.

"Окончателните комбинирани PMI за декември потвърждават, че икономиката на еврозоната е завършила 2021 г. със забавяне на растежа. Икономиката загуби инерция в края на миналата година, но все пак изглежда още се разраства“, каза Джак Алън-Рейнолдс от Capital Economics.

Превод и редакция: Иван Христов