Съд в Хонконг осъди 36-годишен адвокат на 15 месеца затвор във вторник за подбуждане към неразрешено събрание в памет на загиналите при репресиите в Китай през 1989 г. срещу продемократичните протестиращи на и около площад "Тянанмън“ в Пекин, предава Reuters.

Активистката Чоу Ханг-тунг от закрития в Хонконг Алианс в подкрепа на патриотичните демократични движения в Китай беше арестувана миналата година ден преди 4 юни, когато се отбелязва годишнината от репресията.

Полицията забрани ежегодните бдения, посветени на репресиите на площад "Тиананмън“ в Хонконг през последните две години, позовавайки се на ограниченията на коронавирус.

Но след масовите продемократични протести през 2019 г., много активисти видяха забраните като опит за спиране на демонстрациите на неподчинение към Пекин. Властите отрекоха това да е причината.

Въпреки забраната хиляди запалиха свещи в целия град през 2020 г., а по-малките групи направиха същото през 2021 г.

Обвинението на Чоу е свързано с публикации в социалните мрежи, озаглавени "Паленето на свещ не е престъпление: защитете позициите си“, и нейната статия във вестник Ming Pao, озаглавена "Светлината на свещите носи тежестта на съвестта и хората от Хонконг, които упорито казват истината“.

Магистратът Ейми Чан в магистратския съд на Западен Коулун каза, че е установила, че публикациите и статията са предназначени "да насърчават, убеждават, правят предложения и оказват натиск върху членове на обществеността“ и "равнозначно са подтикнали други да вземат съзнателно участие в неразрешено събиране."

Чан добави, че събранието е причинило "риск за общественото здраве“.

Миналия месец осем продемократични активисти бяха осъдени на до 14 месеца за ролята си в бдението през 2020 г. Сред тях беше и Чоу, която получи 12-месечна присъда.

Превод и редакция: Юлиян Марков