"Хизбула" се подготвя за дълга война на изтощението в Южен Ливан, след като Израел унищожи висшето й ръководство, с ново военно командване, което ръководи ракетния обстрел и наземния конфликт, твърдят пред Reuters двама източници, запознати с операциите й.

"Хизбула" е отслабена от три седмици опустошителни израелски удари - най-вече от убийството на нейния лидер Саид Хасан Насрала. "И приятели, и врагове сега наблюдават колко ефективно се съпротивлява на израелските войски, които са преминали в Ливан с обявената цел да я прогонят от границата".

Подкрепяната от Иран групировка все още разполага със значителен запас от оръжия, включително най-мощните си прецизни ракети, които все още не е използвала, твърдят четирима източници, запознати с операциите ѝ, въпреки вълните от въздушни удари, които според Израел сериозно са изчерпали арсенала ѝ.

Командването на "Хизбула" е било нарушено през първите няколко дни след убийството на Насрала на 27 септември, докато шиитските бойци не са създали нова "оперативна зала" 72 часа по-късно, съобщават пред британската сгенция двамата източници - полеви командир на "Хизбула" и източник, близък до групировката.

Насрала бе убит заедно с други лидери на "Хизбула" и ирански командир, когато Израел откри и бомбардира неговия бункер под Бейрут.

Новият команден център е продължил да функционира въпреки последвалите израелски атаки, което означава, че бойците в южната част на страната са в състояние да изстрелват ракети и да се бият според централно издадените заповеди, твърдят източниците, които са помолили да не бъдат назовавани, за да не се обсъждат деликатни въпроси.