Горната камара на австрийския парламент започна обсъждане на законопроекта за задължителна ваксинация срещу коронавируса и се очаква да го приеме, което ще превърне Австрия в първата страна от ЕС със задължителна всеобща ваксинация срещу Covid-19, предава Reuters.

Приблизително 69% от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу Covid-19, едно от най-ниските нива в Западна Европа. Новото правителство се придържа към плановете за задължителна ваксинация, обявени от предишния канцлер през ноември, въпреки че нараснаха съмненията, че ще се реализира.

Изпълнението му ще бъде поетапно. Законът вероятно ще влезе в сила до дни, но няма да има проверки до 15 март, когато полицията ще започне да проверява статуса на ваксинация на хората, които спира при редовните си патрули. По-задълбочени проверки ще започнат на по-късна, неуточнена дата в трета фаза, след като регистърът за ваксинации започне да работи.

"Надявам се, че изобщо няма да се нуждаем от Фаза 3. Ако (здравните) експерти кажат, че в своята оценка това не е необходимо, ако конституционните юристи кажат, че не е пропорционална, Фаза 3 няма да се случи“, каза министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн пред радио ORF.

Той беше попитан дали тази фаза все още ще бъде необходима, предвид настоящия рекорден брой инфекции, причинени от силно заразния вариант "Омикрон“, което означава, че имунитетът сред населението също расте.

В допълнение към объркването относно задължителната ваксинация, правителството облекчава ограниченията за неваксинираните, които скоро вече ще бъдат допускани в ресторанти и магазини, които не са от първа необходимост, тъй като заетостта на леглата в интензивните отделения е на "добро ниво“.

Превод и редакция: Юлиян Марков