Германия изключи три от последните си шест работещи атомни електроцентрали, докато се върви към пълно закриване на ядрената енергетика, защото насочва фокуса си към възобновяемите източници на енергия, предава Reuters.

Правителството реши да ускори постепенното спиране на ядрената енергия след аварията в японската АЕЦ Фукушима през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната централа в най-тежката ядрена катастрофа в света след Чернобил през 1986 г.

Последните три атомни електроцентрали ще бъдат изключени до края на 2022 г.

Preussen Elektra, която управлява две от затворените атомни централи, заяви в изявление в събота, че двете са били затворени малко преди полунощ в петък. RWE каза, че третата също е спряла производството на електроенергия в петък вечерта.

Главният изпълнителен директор на PreussenElektra Гуидо Нот благодари на служителите за техния ангажимент към безопасността: "Ние направихме решаващ принос за сигурното, благоприятно за климата и надеждно снабдяване с електроенергия в Германия от десетилетия."

Постепенното спиране на енергията, която някои смятат за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата европейска икономика, въпреки че страната е изправена пред амбициозни цели в областта на климата и растящите цени на електроенергията.

Шестте атомни електроцентрали допринасяха за около 12% от производството на електроенергия в Германия през 2021 г., показват предварителните данни. Делът на възобновяемата енергия е почти 41%, като въглищата генерират малко под 28%, а газът - около 15%.

Германия се стреми възобновяемите източници да задоволяват 80% от търсенето на електроенергия до 2030 г. чрез разширяване на инфраструктурата за вятърна и слънчева енергия.

Превод и редакция: Юлиян Марков