Френският президент Еманюел Макрон лети за Москва в понеделник на високорискова дипломатическа мисия, търсейки ангажименти от руския президент Владимир Путин за намаляване на напрежението с Украйна, където западните лидери се опасяват, че Кремъл планира инвазия, предава Reuters.

Макрон проведе интензивна серия от телефонни разговори със западните съюзници, Путин и украинския лидер през последната седмица. Той ще проведе във вторник посещение в Киев, залагайки голям политически капитал за мисия, което може да го постави в неудобно положение, ако се върне с празни ръце.

"Насочваме се към леговището на Путин, в много отношения това е хвърляне на зарове“, каза източник, близък до Макрон, пред Reuters.

Два източника, близки до Макрон, казаха, че едната цел на посещението му е да спечели време и да замрази ситуацията за няколко месеца, поне априлските избори в няколко страни в Европа - в Унгария, Словения и, което е от решаващо значение за Макрон, във Франция.

Френският лидер, който доби слава с широко разгласени дипломатически совалки, откакто пое властта през 2017 г., от много време се стреми да изгради отношения с Путин през последните пет години. Неговите усилия доведоха до близък диалог с руския лидер, но и до болезнени неуспехи.

Скоро след избирането си Макрон разстила червения килим за Путин във Версайския дворец, но също така използва посещението, за да осъди публично руската намеса по време на изборите. Две години по-късно двамата се срещнаха в лятната резиденция на френския президент.

Но многобройните инициативи на Макрон не попречиха на руското посегателство в традиционните френски сфери на влияние в Африка, което кулминира в края на миналата година с пристигането на руски наемници в Мали. Френските служители смятат, че те са подкрепени от Кремъл.

Източноевропейските страни, които бяха десетилетия под съветската власт, критикуваха позицията на Макрон за сътрудничество спрямо Русия и гледат с недоверие към разговорите на Макрон за преговори за "нов европейски ред за сигурност" с Русия.

За да се противопостави на критиците преди пътуването и да поеме европейското лидерство в тази криза, Макрон този път се стараеше да се консултира с други западни лидери, включително британския премиер Борис Джонсън и президента на САЩ Джо Байдън.

Посещението на френския президент в Москва и Украйна идва по-малко от три месеца преди президентските избори във Франция. Неговите политически съветници виждат потенциален електорален дивидент, въпреки че Макрон все още не е обявил дали ще се кандидатира.

"За президента това е възможност да покаже лидерството си в Европа. Че той е над общата картина", каза източник от френското правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков