Президентът Еманюел Макрон каза в понеделник, че Франция е готова да "работи заедно за Европа“ с Унгария въпреки политическите различия между страните, като отправи помирително послание, половин месец преди Париж да поеме председателството на Европейския съюз, предава Reuters.

Унгарският премиер Виктор Орбан също подаде "маслинова клонка“ преди разговорите в Будапеща. Той каза, че Унгария уважава френския лидер и подкрепя действията на Макрон да направи ЕС по-самодостатъчен в отбраната, ядрената енергия и земеделието.

Париж и Будапеща са в противоречия по много въпроси, включително правата на ЛГБТ, върховенството на закона и демократичните стандарти. Но Макрон иска други държави от ЕС да подкрепят приоритетите, които той е определил за шестмесечното председателство на Франция на блока, започващо през януари, включително по-добра защита и контрол на границите на ЕС.

"Имаме политически разногласия, които са добре известни, но имаме желанието да работим заедно за Европа и да бъдем лоялни партньори“, каза Макрон след пристигането си в Будапеща.

Като остави настрана понякога суровата реторика, която адресира към унгарското правителство, Макрон каза миналата седмица, че разглежда Орбан както като политически опонент, така и като европейски партньор.

"Отношенията на Унгария към президента Макрон са уважителни“, каза Орбан в изявление преди разговорите с френския лидер.

"Франция е домът на енциклопедистите, те са най-добрите, когато става въпрос за дефиниции, така че ние приемаме техните дефиниции: това, което чухме напоследък от техния президент, е, че сме политически опоненти и в същото време европейски партньори.

Въпреки помирителния тон на публичните изявления на лидерите, Макрон също изпрати послание на Орбан, като започна пътуването си до Будапеща с полагане на венец на гроба на Агнес Хелер, унгарски философ, която се противопостави на Орбан.

Превод и редакция: Юлиян Марков