Изтребителите F-16 ще помогнат на Украйна, но няма да бъдат повратна точка във войната, пише Reuters.

Около две години след като Украйна започна да иска от съюзниците си изтребители F-16, за да й помогнат в борбата с руските сили, първите самолети ще пристигнат през следващия месец.

Продължителността на процеса - от закупуването на проектираните от САЩ самолети до обучението на украинските пилоти да ги управляват - изнервя Киев.

Русия имаше време да подготви отбранителни средства, за да се опита да неутрализира въздействието на F-16, а Украйна трябваше да оцелее с изтощени военновъздушни сили, които са малка част от размера и сложността на вражеските.

Ето някои факти за това как F-16 могат да помогнат на Украйна и какви са пречките пред ефективното им използване:

Някои анализатори твърдят, че F-16 сами по себе си няма да се окажат повратна точка във войната, която започна с пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

"Ще трябва да се отдели символиката от действителното въздействие на бойното поле - което ще бъде полезно, но скромно, особено в началото", смята Марк Канчън, старши съветник в Програмата за международна сигурност към Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Серхий Кузан, председател на Украинския център за сигурност и сътрудничество, неправителствена изследователска група, заявява, че за значими операции ще са необходими поне 60 самолета, тъй като Украйна се опитва да отблъсне руската авиация от границите си.

Депутатът Александра Устинова, която оглавява парламентарната комисия по въоръженията и боеприпасите в Киев, твърди, че Украйна ще се нуждае от близо 120 F-16, за да увеличи значително въздушния си капацитет.

Докато пилотите натрупат опит в украинското небе и военните изградят въздушната си инфраструктура, първоначалните доставки биха могли поне да помогнат на Украйна да укрепи въздушния си щит, смятат експерти.

"Това ще осигури известен капацитет за въздушна отбрана и дълбочина, потенциално също така ще помогне за прехващане на Шахед [ирански безпилотни самолети] и крилати ракети. Въпреки че това е много скъп начин за постигане на тази цел, що се отнася до боеприпасите", коментира Джъстин Бронк, старши научен сътрудник по въпросите на въздушната мощ и технологиите в Кралския институт на обединените служби (RUSI).

Според Кузан през последните месеци украинските военни са работили усилено, за да намалят заплахата за пристигащите F-16, като са атакували руската противовъздушна отбрана.

"Формирането на бойното поле, особено в южната част на страната, вече се извършва", посочва той. "Украйна разполага с възможности за системно нанасяне на удари по най-предните комплекси за противовъздушна отбрана на Русия".

Обучението е от решаващо значение.

"Можете да имате много бързи самолети, но ако те нямат ефективни оръжия и летателен състав, който да може да ги използва с ефективна тактика, тогава те просто ще бъдат свалени в голям брой", смята Бронк.

Сроковете за обучение на украинските пилоти на F-16 доминират в дискусиите за доставките и обещанията за над 70 самолета.

До края на 2024 г. Украйна очаква да има поне 20 пилоти, готови да летят на F-16, посочва Устинова.

"Трудно е да поискаш повече самолети, когато нямаш хора, които да ги пилотират", коментира тя и добавя, че на първо време Украйна ще разполага с повече F-16, отколкото с квалифицирани пилоти.

"Да чакаме на опашка 10 години, преди да бъдат обучени нашите пилоти, не е нормално".

Говорителят на украинските военновъздушни сили е отказал коментар.

Представители на САЩ насочиха въпросите за обучението към Украйна и отбелязаха, че пилотите могат да бъдат обучавани и в Европа. Бронк обаче заяви, че капацитетът на НАТО вече е натоварен.

Той добави, че поддръжката на самолетите е дори по-належащо предизвикателство от обучението на пилоти.

Той каза, че повечето ремонти и поддръжка ще трябва да се извършват на територията на Украйна и тя вероятно ще трябва да разчита на чуждестранни изпълнители, които познават самолетите.

Русия вече е засилила атаките си срещу инфраструктурата, която би могла да се използва за поддръжка и разполагане на F-16, твърдят някои експерти.

"Русия нанася удари по всички летища, потенциални бази за F-16, всеки ден, включително с опити за повреждане на аерогари и инфраструктура. Тези удари не са спирали поне през последните два месеца", заявява Кузан.

Целите ще станат още по-ценни, когато пристигнат самолетите, пилотите и екипите за поддръжка. Това вероятно ще принуди Украйна да инсталира противоракетна отбрана, за да ги защити, въпреки че изпитва недостиг както на системи за противовъздушна отбрана, така и на боеприпаси.

"Трябва да приемем, че летищата ще бъдат добре защитени, при евентуална атака на граждански обекти", смята Кузан, като добавя, че за охраната на всяка база ще са необходими поне две батареи Patriot и две NASAMS.

"Веднага щом (изградим летателните си възможности), ще изтласкаме самолетите им назад и терорът ще спре. Но тези няколко месеца ще бъдат наистина трудни", добавя Кузан.