Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат, за да обсъдят струпването на руски войски край украинската граница в 13:30 часа българско време, казаха представители на ЕС, но не като реакция на някакво конкретно развитие, а за да обменят мнения и информации, предава Reuters.

Заседанието ще се проведе точно преди началото на отдавна планираната среща на върха ЕС-Африка. Няма да има официално съвместно изявление.

"Лидерите се срещат в Брюксел за срещата на върха с Африка и искаха да се съберат и да обсъдят кризата на украинската граница, да се запознаят, да обменят информация и мнения“, каза европейски дипломат.

НАТО обвини Русия в сряда, че изпраща допълнителни войски около Украйна, дори когато Москва заяви, че изтегля сили и е отворена за преговори.

Отделно висш служител на западното разузнаване предупреди, че руските военни учения са в своя пиков етап и рискът от руска агресия срещу Украйна ще остане висок до края на февруари.

"Срещата не е заради някакво конкретно развитие, но би било трудно да си представим, че лидерите на ЕС ще бъдат за два дни в Брюксел и няма да обсъждат въпроса, който е в светлините на прожекторите от седмици“, каза източникът на Reuters.

Превод и редакция: Юлиян Марков