Европейският съюз е подложен на "атаки от Русия“ на много фронтове и трябва да се обедини зад нови икономически санкции, казаха лидерите на балтийските страни и колегите им от Централна Европа, като Литва посочи риск от възможни руски военни удари от Беларус, предава Reuters

Предупрежденията преди срещата на върха на ЕС бяха едни от най-острите през последните седмици, докато Съединените щати и техните съюзници от НАТО се стремят да не допуснат руска атака срещу Украйна и да намалят възможността за "изненади от Москва“. Много съюзници в НАТО също са страни членки на ЕС, припомня Rеuters.

"Наистина сме изправени пред поредица от атаки. Разглеждам ги всички като свързани“, каза пред репортери латвийският премиер Кршсиянис Каринш, изброявайки използването на мигрантите от Близкия изток като оръжие по границите на Беларус с ЕС, изкуствено високи цени на природния газ и дезинформацията, която идва от Русия.

Лидерите на ЕС ще предупредят за "значителни последици", ако Русия нахлуе в Украйна, според проект за окончателно изявление на срещата на върха, видяно от Reuters. Съединените щати и Великобритания заеха подобна позиция.

Министър-председателят на Ирландия Михол Мартин, неутрална страна извън НАТО, каза, че всички спорове с Москва трябва да се решават с "мирни средства".

Балтийските съседи на Русия говорят за опитите на Москва да размие границата между мир и война.

"Вероятно сме изправени пред най-опасната ситуация през последните 30 години, говоря не само за Украйна, но и за източния фланг на НАТО“, каза литовският президент Гитанас Науседа ден след като лидерите на ЕС проведоха среща на върха с Украйна и други бивши съветски републики в Брюксел.

Той цитира опасенията, че Русия може да интегрира Беларус, която граничи с Полша и две балтийски държави, във военните си системи и да използва територията й "като възможна платформа за атака на съседни страни".

Всякакви координирани санкции на ЕС вероятно ще зависят от Германия, чийто нов лявоцентристки канцлер Олаф Шолц зае по-твърда линия от дясноцентристката си предшественица Ангела Меркел.

Въпреки това Берлин е разкъсван между единната европейска позиция и това дали да рискува доставките на руски природен газ за своите предприятия и домакинства тази зима, като се противопостави на Москва, казаха дипломати.

Германия, Франция и Украйна се опитаха в сряда да възродят "нормандския" формат, дипломатическа мирна инициатива с участието на Русия за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

"Ще подчертаем отново, че ненарушимостта на границите е важна основа за мира в Европа и че заедно ще направим всичко, за да гарантираме, че тази неприкосновеност продължава“, каза Шолц пред репортери на първата си среща на върха на ЕС като германски лидер.

Западът наложи икономически санкции на Русия през 2014 г. заради анексирането на Кримския полуостров от Украйна. Мерките са насочени към руския енергиен, банков и отбранителен сектор.

Словенският премиер Янез Янша предположи, че една от възможностите за ЕС в противопоставянето му с Москва може да бъде да попречи на новия газопровод "Северен поток-2" между Русия и Германия да започне да функционира.

Превод и редакция: Юлиян Марков