Лидерите на Европейския съюз ще призоват тази седмица за "хуманитарна пауза" във войната между Израел и "Хамас", за да може хуманитарната помощ за палестинците в Газа да достигне безопасно до нуждаещите се, става ясно от проектозаключенията на срещата на върха на ЕС, пише Reuters.

Лидерите на 27-те държави, които съставляват Европейския съюз, ще се срещнат в Брюксел на 26 и 27 октомври на т.нар. европейски съвет и ситуацията в Близкия изток ще бъде на първо място в дневния им ред.

"Европейският съвет подкрепя призива на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за хуманитарна пауза, за да се даде възможност за безопасен достъп на хуманитарните организации и за достигане на помощта до нуждаещите се", се посочва в проекта за заключителната резолюция от срещата на върха.

"Европейският съюз ще работи в тясно сътрудничество с партньорите в региона за защита на цивилното население, подкрепа на онези, които се опитват да стигнат до безопасност или да предоставят помощ, и улесняване на достъпа до храна, вода, медицински грижи, гориво и подслон. ЕС потвърждава необходимостта от незабавно освобождаване на всички заложници без никакви предварителни условия", се посочва в проекта, видян от британската медия.