Европейският съюз обмисля нови ограничителни мерки за затваряне на вратичките в съществуващите санкции срещу Беларус, казаха дипломати, като този въпрос вероятно ще бъде поставен на срещата на министрите на външните работи на ЕС в понеделник, предава Reuters.

Дискусията идва на фона на загриженост за възможно руско нахлуване в Украйна, което може да включва руски войски, разположени в Беларус. Москва отрича, че планира инвазия, но западните страни смятат точно обратното.

Като знак за по-нататъшна ескалация на източния фронт миналата седмица ЕС предупреди несъществения персонал да напусне представителството на Общността в Киев, каза един дипломат от ЕС, докато Украйна настоява ЕС да предостави спешна подкрепа и военно обучение.

Първоначално санкциите срещу Беларус бяха наложени, след като президентът Александър Лукашенко потуши протестите след изборите през август 2020 г., и оттогава бяха затягани няколко пъти.

Дипломатите казаха, че новите мерки могат да бъдат насочени към затваряне на вратичките, които според балтийските дипломати се използват от Минск за заобикаляне на съществуващите санкции.

ЕС забрани износа на Беларус на калий, калиев тор и петролни продукти. Но дипломати казаха, че Беларус все още ги изнася за ЕС през Украйна и също така е увеличила износа си за ЕС на петролни продукти, получени от въглища.

Очаква се представители на балтийските страни да повдигнат тези въпроси на срещата на министрите на външните работи на ЕС в понеделник, дори ако Беларус не е в дневния ред на срещата. В понеделник не се очаква решение по въпроса.

Говорител на дипломатическата служба на ЕС отказа да коментира дискусиите относно санкциите.

Очаква се министрите на ЕС също да обмислят нова подкрепа за Украйна.

Тази седмица Киев отправи искане до ЕС за спешна помощ, която може да включва медицински консумативи, генератори за електричество и друго оборудване за първа помощ, необходимо в случай на атака от Русия, каза представител на ЕС.

Страните от ЕС, които досега избягваха да изпращат оръжия в Украйна, обмислят да се вслушат в тези искания, използвайки механизма на ЕС за гражданска защита, каза служителят.

Украйна също поиска подкрепа от ЕС срещу хибридни и кибератаки. Това може да бъде обсъдено на срещата в понеделник заедно с плановете за възможна военна тренировъчна мисия на ЕС в Украйна, казаха дипломати.

Превод и редакция: Юлиян Марков