Администрацията на американския президент Джо Байдън не покани Русия и Китай на "Срещата на върха за демокрация“ следващия месец, но за сметка на това сред участниците ще е Тайван, което със сигурност ще ядоса ръководството в Пекин, пише Reuters.

Първото по рода си събиране е тест за твърдението на президента Джо Байдън, обявено в първото му външнополитическо обръщение през февруари, че той ще върне Съединените щати към глобалното лидерство, за да се изправи срещу авторитарните сили, водени от Китай и Русия .

В списътка на поканените на Държавния департамент за виртуалното събитие на 9 и 10 декември фигурират 110 участници, като целта на форума е да помогне за спиране на демократичното отстъпление и ерозията на правата и свободите в световен мащаб. Списъкът не включва Китай или Русия.

Поканата за Тайван идва, когато Китай засили натиска върху страните да понижат или прекъснат отношенията си с острова, който Пекин смята, че няма право на атрибутите на държава.

Острите различия относно Тайван се запазиха по време на виртуална среща по-рано този месец между Байдън и китайския президент Си Дзинпин.

Въпреки че Байдън повтори дългогодишната подкрепа на САЩ за политиката "Един Китай“, според която официално признава Пекин, а не Тайпе, той също така каза, че "твърдо се противопоставя на едностранните усилия за промяна на статуквото или подкопаване на мира и стабилността през Тайванския проток“, поясни Белият дом.

Си каза, че тези в Тайван, които се стремят към независимост, и техните поддръжници в Съединените щати "си играят с огъня“, според държавната информационна агенция Синхуа.

Списъкът на Държавния департамент показва, че събитието ще събере зрели демокрации като Франция и Швеция, но също и страни като Филипините, Индия и Полша, където активистите казват, че демокрацията е застрашена, отбелязва Reuters.

В Азия някои съюзници на САЩ като Япония и Южна Корея бяха поканени, докато други като Тайланд и Виетнам не бяха. Други забележителни отсъстващи бяха съюзниците на САЩ Египет и членката на НАТО Турция. Представителството от Близкия изток ще бъде слабо, като Израел и Ирак са единствените поканени страни.

Превод и редакция: Иван Христов