Великобритания призова в четвъртък Европа да запази твърдост за правото на Украйна да се присъедини към НАТО, е позицията на премиера на страната Борис Джонсън, който посети централата на Алианса, за да обедини съюзниците и изпрати по същото време своя външен министър в Москва с предупреждение Русия да не нахлува в своята западна съседка, предава Reuters.

Русия е разположила над 100 000 войници край украинската граница, а САЩ, Великобритания, ЕС и НАТО се опасяват, че може да планира инвазия. Москва отрича това, но казва, че може да предприеме неуточнени "военно-технически" действия, в случай, че не бъдат изпълнени исканията в областта на сигурността в Европа, включително недопускане на Украйна да се присъедини към НАТО.

Дипломатическият натиск на Великобритания идва, когато Джонсън се бори с най-тежката вътрешнополитическа криза през неговия мандат: полицейско разследване на партита на "Даунинг стрийт" по време на строгия локдаун, което накара някои депутати от неговата Консервативна партия да го призоват да подаде оставка.

Той също така следва активната дипломация на френския президент Еманюел Макрон, който посети Москва и Киев по-рано тази седмица и, за разлика от лидерите на САЩ и Великобритания, омаловажи вероятността от руска инвазия.

Джонсън, най-видната фигура в кампанията за Брекзит, която изведе Великобритания от ЕС, каза, че Великобритания "остава непоколебима в своя ангажимент към европейската сигурност".

"Като съюз трябва да начертаем "червени линии“ и да заявим ясно, че има принципи, с които няма да правим компромис“, каза Джонсън. "Това включва сигурността на всеки съюзник в НАТО и правото на всяка европейска демокрация да се стреми към членство в НАТО."

Докато Джонсън посещава НАТО, а след това и Полша, външният министър Лиз Тръс е на двудневна визита в Москва, за да проведе разговори с външния министър Сергей Лавров.

"По принцип войната в Украйна би била пагубна за руския и украинския народ и за европейската сигурност и НАТО ясно даде да се разбере, че всяко нахлуване в Украйна ще има огромни последици и ще доведе до тежки разходи“, е казала Тръс пред Лавров.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс е завил пред Times Radio, че никой няма да спечели от агресивната инвазия срещу суверенна държава.

"Това, което наистина всички се опитваме да направим, независимо дали сме в НАТО или не сме, е да защитим суверенното право на страните да избират своите съюзи за сигурност“, каза Уолъс.

Превод и редакция: Юлиян Марков