Британският премиер Борис Джонсън получи доклад относно вътрешното разследване на предполагаеми партита в резиденцията му на Даунинг стрийт, които са нарушили ограниченията заради коронавируса, се казва в изявление на кабинета му, цитирано от Reuters.

Джонсън, изправен пред най-сериозната заплаха за премиерския си пост заради предполагаемите в нарушение на локдауна в неговата резиденция и офис на Даунинг Стрийт, досега издържа призивите да подаде оставка, като казва, че хората трябва да изчакат доклада на Сю Грей.

"Можем да потвърдим, че Сю Грей е предоставила актуална информация за разследванията си на министър-председателя“, каза говорител на кабинета.

Столичната полиция на Лондон съобщи в петък, че е започнала разследване на някои от събитията, за да прецени дали има извършени престъпления.

В резултат на полицейското разследване документът от Грей не е пълният доклад, който иначе Джонсън би получил. Актуализацията ще бъде публикувана по-късно в понеделник, а Джонсън също ще направи изявление пред парламента в 15:30 часа местно време (17:30 часа българско време).

Седмици наред медийни репортажи за повече от дузина събирания, включително с алкохол, в градината на Даунинг стрийт, провокираха широко обществено недоволство, подхранвайки схващането, че политическият елит не е спазвал строгите правила на локдауна, които са били валидни за останалата част от страната.

Попитан дали смята, че е нарушил правилата, Джонсън каза по-рано в понеделник: "Ще трябва да изчакате и да видите резултата от разследванията... но, разбира се, аз се придържам абсолютно към това, което казах в миналото."

Джонсън се извини за допуснатите грешки и каза, че е присъствал на едно градинско парти, мислейки, че е работно събитие, но отхвърли призивите за оттегляне.

Въпреки това сриващите се рейтинги в социологическите проучвания изнервиха депутатите в собствената му партия, повдигайки перспективата, че могат да предизвикат вот на доверие. Няколко консервативни депутати вече публично го призоваха да напусне.

Превод и редакция: Юлиян Марков