Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен проведе "продуктивна" среща с колегите от Великобритания, Германия и Франция, като обсъди преговорите по ядреното споразумение с Иран, каза говорител на Държавния департамент, цитиран от Reuters.

Световните сили и Иран подновиха преговорите в четвъртък за съживяване на ядрения пакт. Европейски източник каза, че се работи по текстове, обсъждани преди пет месеца, докато ирански служители казаха, че се придържат към твърда позиция от миналата седмица.

Иранският президент Ебрахим Раиси каза в събота, че Техеран е сериозен в ядрените си преговори със световните сили във Виена, предаде официалната агенция IRNA.

Непреките американо-ирански преговори, в които посредничат дипломати от Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай се водят по този начин, защото Техеран отказва директен контакт с Вашингтон,. Тези дипломатически усилия целят да накарат двете страни да възобновят пълното спазване на споразумението.

"Секретарят Блинкен имаше продуктивна среща с колегите си от E3 от Германия, Франция и Обединеното кралство в Ливърпул в петък. Те обсъдиха преговорите за Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма и нашия път напред“, каза говорителят на Държавния департамент, визирайки ядреното споразумение с Техеран.

Превод и редакция: Юлиян Марков