Бившият британски премиер Джон Мейджър обвини колегата си консерватор Борис Джонсън в четвъртък в нарушаване на законите за локдауна заради коронавируса и каза, че трябва настоящият премиер да подаде оставка, ако се установи, че умишлено е подвел парламента със своите "нагли извинения“, цитира думите му Reuters.

Джонсън е изправен пред най-сериозната криза, откакто стана министър-председател през 2019 г., заради постоянни съобщения за партита в офиса и резиденцията му на Даунинг стрийт, докато Великобритания беше под строги ограничения заради коронавируса.

Той се противопоставя на призивите, включително от някои от управляващата Консервативна партия, да се оттегли, като помоли депутатите да изчакат полицейско разследване, за да се заключи дали законът е нарушен, и обеща да прекрои администрацията си.

Мейджър, който беше министър-председател от 1990 до 1997 г., обвини администрацията на Джонсън, че измисля "невероятни“ извинения, за да се опита да защити министър-председателя, както и в оспорване на върховенството на закона.

"Умишлените лъжи към парламента винаги са били фатални за политическата кариера – и винаги трябва да е така“, каза 78-годишният Мейджър в реч пред мозъчния тръст Institute for Government.

"На номер 10 министър-председателят и длъжностните лица нарушиха законите за локдауба. Бяха измислени нагли извинения. Ден след ден обществеността беше молена да вярва в невероятното.“

Британската полиция заяви в сряда, че ще се свърже с повече от 50 души, за които се смята, че са присъствали на партита по време на локдауна на Даунинг стрийт като част от започналото разследване

57-годишният Джонсън отказа да каже в четвъртък дали ще подаде оставка, ако полицията го глоби за нарушаване на разпоредбите за локдауна.

"Този процес трябва да бъде завършен и аз очаквам с нетърпение да бъде завършен и това е моментът, когато ще кажа повече“, каза той на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел.

Мейджър, дългогодишен критик на Джонсън относно Брекзит и други въпроси, каза, че и други министри трябва да поемат част от вината за настоящата ситуация поради нежеланието им да отстояват истината.

Запитан за твърдението на Мейджър, че премиерът е нарушил закона, говорителят на Джонсън отказа коментар заради продължаващото полицейско разследване.

Мейджър каза, че Джонсън е навредил на Великобритания у дома и в чужбина, като се бори с върховенството на закона, включително чрез суспендиране на парламента през 2019 г., само за да избегне дебатите за Брекзит.

По това време поддръжниците на Джонсън казаха, че подобни ходове са необходими, за да се прокарат напред трудните преговори на Великобритания с Европейския съюз.

"Обвинението, че има един закон за правителството и един за всички останали, е политически смъртоносно – и то се върна върху него“, каза Мейджър.

"Доверието, почтеността и ценностите са структурата, върху която се основава нашата демокрация."

Превод и редакция: Юлиян Марков