Преидентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще спре газопровода "Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна и подчерта единството си с германския канцлер Олаф Шолц, съобщава Reuters.

На пресконференция в Белия дом с новия германски лидер Байдън, дългогодишен противник на проектa за газопровод до Германия от Русия, каза, че преминаване на руски сили в Украйна, ще предизвика спиране.

"Ако Русия нахлуе, това означава, че танкове или войски отново пресичат... границата на Украйна, тогава вече няма да има... Северен поток 2. Ние, ние ще сложим край на това“, каза Байдън. Запитан как, като се има предвид, че проектът е под германски контрол, Байдън каза: "Обещавам ви, че ще можем да го направим“.

Шолц каза, че Съединените щати и Германия имат същия подход към Украйна, Русия и санкциите, но не потвърди директно плановете за Северен поток 2 и не спомена газопровода публично по име по време на еднодневното си посещение.

Дали Съединените щати и Германия са на една и съща страница по отношение на проекта на стойност 11 милиарда долара, се превърна в решаващ въпрос, отбелязва агенцията.

Шолц, подложен на критики у дома и в чужбина за това, което се смята за недостатъчно лидерство в кризата, каза пред репортери, че Русия ще плати много висока цена, ако нахлуе в Украйна, и каза, че Германия и Съединените щати имат еднакъв подход.

"Ние ще бъдем единни. Ще действаме заедно. И ще предприемем всички необходими стъпки“, каза Шолц на английски.

Дори преди газопроводът да започне да тече, Германия използва руски газ, за да покрие половината от нуждите си. Тя забави одобрението на газопровода "Северен поток 2“ поне до втората половина на 2022 г., но отказа да отмени почти завършения проект.

Байдън и Шолц подчертаха, че предпочитат дипломацията като решение на конфликта в Украйна.

Запитан дали Русия все още има "път за избягване“ на криза, Байдън отговори "да“.

Шолц, чиято популярност падна със 17 процентни пункта през последните седмици, трябва да посети Украйна и Русия следващата седмица, след срещи тази седмица с Байдън, представители на Европейския съюз и главите на балтийските държави.

Връзката Байдън-Шолц може да бъде ключова в момент, когато френският президент Еманюел Макрон все още не е обявил дали ще се кандидатира на избори след три месеца и докато британският премиер Борис Джонсън е погълнат от вътрешна криза.

В понеделник Макрон се срещна с Путин и каза на руския лидер, че се стреми да избегне войната и да изгради доверие.

Шолц също се срещна с ключови депутати от двете партии в САЩ в понеделник вечерта, включително висшият демократ в Сената Чък Шумър и лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Байдън каза, че не се съмнява в надеждността на Германия като партньор и каза, че Шолц има пълното доверие на Съединените щати. "Няма съмнение относно партньорството на Германия със Съединените щати. Няма“, каза Байдън.

Президентът и представители на САЩ подчертаха, че Германия е вторият по големина донор на невоенна помощ за Киев след Съединените щати и че заедно планират санкции срещу Русия.

Подробностите за пакета от санкции все още се финализират, но изключването на Русия от системата за финансови транзакции SWIFT остава опция, каза представител на САЩ.

Стивън Сокол, президент на Американския съвет за Германия, каза, че Шолц трябва да изясни позицията на Германия по "Северен поток 2“ и да прояви повече "креативност“ в предоставянето на помощ на Украйна, различна от изпращането на оръжия.

"Германия трябва да разбере, че ако иска да бъде по-сериозен играч на световната сцена и да носи повече отговорност, то с това идва и предприемането на повече действия“, каза Сокол. "За да бъде лидер, Германия трябва да направи повече“.

Превод и редакция: Иван Христов