Ако държавният глава на САЩ Джо Байдън следеше внимателно настроението на общественото мнение за конфликта в Украйна, щеше да забележи, че американците са "охладнели“ към подхода му за подкрепа, "колкото е необходимо“, пише списанието Responsible Statecraft, онлайн издание на Института "Куинси“.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му. Статията е публикувана под заглавие: "Взима ли предвид Байдън общественото настроение относно войната в Украйна?“.

След 18 месеца и похарчени милиарди долари са налице признаци, че търпението на американското общество по отношение на политиката на администрацията на Байдън към Украйна се изчерпва.

Наскоро изследователската организация Eurasia Group Foundation (EGF) публикува резултатите от проучване, съгласно които 58% процента от американците – с оглед "огромните хумантирани разходи“ - са на мнение, че САЩ трябва да настояват за преговори за прекратяване на военните действия в Украйна. 34 на сто от анкетираните биха искали военният бюджет да бъде намален, 16 на сто - да бъде увеличен, а около половината от респондентите - да остане на сегашното ниво.

Настроението в обществото се промени толкова осезаемо, че дори основните медии го подхванаха. Вестник The New York Times публикува статия през уикенда, в която изразява загриженост относно намаляващата подкрепа за военните усилия. В нея по-специално пише:

"...дори преди началото на войната в Близкия Изток, Европа, наблюдавайки Вашингтон, почувства, че светът е достигнал върха на подкрепата за Украйна в борбата й срещу руската армия и че тази подкрепа повече няма бъде толкова мощна, колкото беше преди няколко месеца“.

Видимата промяна в общественото мнение е важна и трябва да сигнализира на администрацията във Вашингтон, че е време да се премине към преговори. Всички обаче разбират, че тези, чието мнение е най-важно - в Киев, Москва и Вашингтон - не се интересуват много от това.

В края на септември руският министър на отбраната Сергей Шойгу изнесе реч, която бе широко изтълкувана в смисъл, че Русия възнамерява да воюва с Украйна до 2025 година. Последните съобщения в медиите показват също, че руските военни разходи са се увеличили с 21,2% през годината – и краят им дори не се вижда.

Тук, във Вашингтон, администрацията твърдо подкрепя продължаването на военните усилия. Бивш пратеник на САЩ в НАТО написа статия в New Yorker за съветника по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан, в която го нарече "интендантът на конфликта и всичко останало“.

Съливан е пряко замесен в този процес, наблюдавайки най-малките детайли на войната. New Yorker съобщава, че в неговия офис "има графика, актуализирана ежедневно, показваща колко боеприпаси имат различните страни в складовете си, които може да бъдат изпратени в Украйна“.

Вместо това администрацията трябва да работи на дипломатическия фронт, за да сложи край на агонията на Украйна, а не да я удължава (да, ние разбираме, че в крайна сметка украинците сами ще решат дали да воюват или не; но това не означава, че трябва да изоставим нашето посредничество по въпросите на предоставяне на разузнаване, оръжия, финансиране на Украйна и дори дипломация).

Дори ако администрацията не следва промените в общественото мнение, би било разумно тя да преразгледа сегашния си курс на фона на нарастващите икономически и политически разходи от този въоръжен конфликт, включително деиндустриализацията и възхода на крайната десница в Германия. Междувременно последните избори в Словакия показаха, че търпението на хората намалява и те все по-малко подкрепят тези военни действия.

Като се има предвид постоянството и дори засилването на геополитическите рискове (по-специално риска от ядрена ескалация между Русия и НАТО), Байдън ще постъпи добре, ако се вслуша в американския народ, поеме мантията на истински държавник и започне дългия и мъчителен път към мир в Източна Европа.