Законопроект за спешни разходи за предоставяне на милиарди долари нова помощ за сигурността на Украйна и Израел беше блокиран в Сената на САЩ в сряда, тъй като републиканците настояваха за по-строги мерки за контрол на имиграцията на границата на САЩ с Мексико, пише Reuters.

Гласуването беше с 49 "за“ срещу 51 "против“, оставяйки мярката на стойност 110,5 милиарда долара по-малко от 60-те гласа, необходими в 100-членния Сенат, за да проправи пътя за започване на дебат, заплашвайки желанието на президента Джо Байдън да предостави нова помощ преди края на 2023 г.

Гласуването беше по партийна линия, като всеки републиканец в Сената гласува против заедно със сенатор Бърни Сандърс, независим, който обикновено гласува с демократите, но изрази опасения относно финансирането на "текущата нехуманна военна стратегия" на Израел срещу палестинците.

Законопроектът ще предостави около 50 милиарда долара нова помощ за сигурността на Украйна, както и пари за хуманитарна и икономическа помощ за правителството в Киев, плюс 14 милиарда долара за Израел.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ, също гласува "против“, за да може да въведе мярката отново в бъдеще. След гласуването Шумър отбеляза рисковете, ако Украйна падне, като каза, че това е "сериозен момент, който ще има трайни последици за XXI век", рискувайки упадъка на западната демокрация.

Републиканците заявиха, че е от съществено значение да се аргументират за по-строги имиграционни политики и контрол на южната граница.

"Днешният вот е това, което е необходимо на лидера на демократите, за да признае, че републиканците в Сената имат предвид това, което казваме“, заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл в реч по-рано в сряда. "Тогава нека гласуваме. И тогава нека най-накрая започнем да изпълняваме приоритетите на националната сигурност на Америка, включително точно тук, у дома“.

Дори ако законопроектът мине в Сената, той все пак ще трябва да бъде одобрен в контролираната от републиканците Камара на представителите, където десетки републиканци гласуваха против помощта за Украйна, включително председателя Майк Джонсън.

Републиканците и демократите в Конгреса обсъждат от месеци как да отговорят на искането на Байдън за милиарди долари финансиране за Украйна, за Израел, за интересите на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, и за международна хуманитарна помощ.