Камарата на представителите на САЩ в сряда разреши разследването за импийчмънт на президента Джо Байдън, съобщава Associated Press.

Гласуването по партийна линия с 221-212 записа цялата републиканска конференция в Камарата на представителите в подкрепа на процесa на импийчмънт, който може да доведе до окончателното наказание за президент: наказание за това, което Конституцията описва като "тежки престъпления и постъпки“, което може да доведе за отстраняване от длъжност, ако бъде осъден в процес на Сената.

Байдън, в рядко изявление относно усилията за импийчмънт, постави под съмнение приоритетите на републиканците в Камарата на представителите при провеждането на разследване срещу него и семейството му.

Решението да се проведе гласуване дойде, когато председателят на Камарата Майк Джонсън и неговият екип бяха изправени пред нарастващ натиск да покажат напредък в това, което се превърна в продължило почти година разследване, съсредоточено около бизнес отношенията на членовете на семейството на Байдън.

Разрешаването на продължилото месеци разследване гарантира, че разследването за импийчмънт ще се простре и в 2024 г., когато Байдън ще се кандидатира за преизбиране и изглежда вероятно ще се изправи срещу бившия президент Доналд Тръмп – който беше вкаран в процедура по импийчмънт два пъти по време на престоя си в Белия дом.