Републиканците в Сената искат да променят искането на администрацията на Байдън за 106 милиарда долара за помощ за Украйна, Израел и Тайван управление на потока от мигранти на границата на САЩ, пише The Wall Street Journal.

Предложението на администрацията на Байдън включва около 61 милиарда долара за Украйна, още 14 милиарда долара за Израел за нуждите на сигурността и около 9 милиарда долара хуманитарна помощ за двете страни, страдащи от конфликта. Той също така включва около 2 милиарда долара за помощ за сигурността в Индо-Тихоокеанския регион и 14 милиарда долара за границата, които частично ще покрият нуждите на мигрантите.

В Конгреса има широка двупартийна подкрепа за помощта за Израел. Но някои републиканци са скептични относно ново финансиране за Украйна, докато други биха предпочели да финансират оръжия вместо хуманитарна помощ или пряка икономическа помощ за украинското правителство.

Партиите също са разделени относно това как да се реагира на нелегалната имиграция, като републиканците настояват за по-силен граничен контрол.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл заяви, че като цяло подкрепя подхода на администрацията, но даде да се разбере, че планира да настоява за някои промени. Миналата седмица сенатор Том Котън, близък съюзник на Макконъл, нарече предложението на администрацията "мъртвородено“. По думите му, републиканците в Сената ще поемат инициативата по законопроект за алтернативно финансиране, като същевременно изложи някои от основните опасения на републиканците: "Няма да похарчим например 3,5 милиарда долара, за да посрещнем "потенциалните нужди на жителите на Газа“ – парите могат да попаднат в ръцете на ХАМАС, заяви политикът.Той също подчерта, че няма да подкрепи 11,8 милиарда долара разходи, които не са свързани с войната, за украинското правителство, както и 4,7 милиарда долара за жилища, транспорт и услуги за задържани имигранти в Съединените щати, като каза, че парите трябва вместо това да бъдат изразходвани за депортиране.

Законопроектът се нуждае от двупартийна подкрепа, за да получи 60-те гласа, необходими за да премине през контролирания от демократите Сенат, което означава, че поне 10 републиканци ще трябва да го подкрепят, ако 50 сенатори от Демократическата партия гласуват "за“ и тогава решаващият глас ще бъде за вицепрезидента Камала Харис.

Някои републиканци искат помощта за Израел да бъде отделена от помощта за Украйна, предвид факта, че последната стана политически непопулярна сред избирателите на тяхната партия и някои републикански депутати.

"Сенатът трябва да гласува за помощта за Израел сега - отделно", отсече сенатор Рик Скот във вторник. "Всички във Вашингтон знаят, че това, което президентът предложи, никога няма да мине в Камарата“.

Дори преди Белият дом официално да обяви пакета в края на миналата седмица, група от девет републиканци в Сената подписаха писмо до Макконъл и лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, призовавайки при всеки допълнителен пакет за отделяне на финансирането за Израел от финансирането за Украйна.

В обръщение към нацията в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън нарече този момент от историята "повратна точка" - битка между световните демокрации и автокрации.

Байдън осъди действията на ХАМАС и руския президент Владимир Путин в реч в четвъртък вечер в Овалния кабинет, като каза, че атаките срещу Израел и нахлуването в Украйна имат общи мотиви.

Той също така анонсира, че ще изпрати "спешно искане за бюджет" до Конгреса, за да помогне в подкрепа на Израел и Украйна.

20,3 милиона души гледаха речта на президента Байдън в най-гледаното време в четвъртък вечерта, в която той говори за военновременната помощ за Израел и Украйна.