Бразилия, като най-големият производител на кафе в света, е изправена пред най-тежката суша от седем десетилетия насам. Това заплашва да направи чашата кафе още по-скъпа, пише британският вестник The Independent.

Сезонът на прибиране на реколтата в Бразилия, който приключва този месец, е малко променен спрямо миналата година и износът се увеличава, но сушата вече се отразява на ситуацията, според доклад за сезон 2025/2026, публикуван от Центъра за напреднали изследвания в приложната икономика към Училището по Агробизнес в Университета на Сао Пауло.

В същото време Виетнам, вторият по големина производител на кафе в света, е обхванат от горещини и суша, които се отразяват на реколтата му. Потенциалният недостиг на доставки и в двете страни започна да тласка нагоре глобалните цени на кафето, се казва в доклада.

Пазарът следи отблизо как бразилските насаждения се справят с тези неблагоприятни климатични условия, които могат да накарат растенията да спрат да цъфтят и да не се развият в плодове или да произвеждат зърна с лошо качество, казва Фелипе Серигати, който координира магистърската програма по агробизнес във фондация "Хетулио Варгас“.

"Това може да доведе до намаляване на реколтата от кафе. Тъй като пазарът е склонен да предвижда подобни движения, вече видяхме цените на кафето арабика в Ню Йорк и кафето робуста в Европа да се търгуват на по-високи нива“, обяснява Серигати.

Цените на кафето все още не са достигнали рекордните върхове, на които светът стана свидетел в края на 70-те години на миналия век, след като силна слана унищожи 70% от кафеените плантации в Бразилия. Но през последните години те нарастват бързо.

През август съставният индикатор за цената на Международната организация за кафе, който комбинира цените на няколко вида зелено кафе на зърна, бе средно 2,38 долара за фунт, което е увеличение от почти 55% повече в сравнение със същия месец на миналата година.

Цените се покачват отчасти поради увеличеното търсене, особено в Азия. Но климатичните условия също допринасят за повишаването на цените. Суша и пожари са нанесли щети на една пета от площите за отглеждане на кафе арабика в Бразилия, допълва Били Робъртс, старши икономист за храни и напитки в базираната в Колорадо CoBank.

"Не изглежда, че нещата ще се подобрят в близко бъдеще. Растенията се нуждаят от продължителни валежи, за да се възстановят“, казва Робъртс.