Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис води пред съперника си от Републиканската партия Доналд Тръмп с 5 процентни пункта, показват резултати от проучване на телевизионния канал NBC News.

Респондентите гледат на нея по-благосклонно, откакто стана кандидат за президент на Демократическата партия, обяснява медията.

На въпрос как възприемат Харис, откакто тя бе номинирана за поста за Белия дом, 48% от 1000 регистрирани гласоподаватели споделят, че имат положително мнение, спрямо 32% през юли – най-големият скок в рейтингите за политик на NBC News от временето на президента Джордж У. Буш след терористичните атаки от 11 септември 2001 година.

На въпрос за Тръмп, 40% от анкетираните казват, че имат положително мнение за него, спрямо 38% през юли, съобщава телевизионният канал. Анкетата, проведена в периода 13-17 септември, има допустима грешка от три процентни пункта.

Отделно проучване на CBS News също показа, че Харис води пред Тръмп с четири процентни пункта сред онези, които възнамеряват да гласуват, с допустима грешка от плюс или минус два процентни пункта.

Резултатите като цяло са в съответствие с други скорошни национални проучвания, включително тези, проведени от Reuters/Ipsos, които показват напрегната надпревара преди в САЩ изборите на 5 ноември.

Докато националните проучвания дават важни сигнали за възгледите на електората, гласуването на Избирателния колегиум във всеки щат определя победителя, като няколко щата вероятно ще играят ключова роля.

В анкета на CBS News от 18-20 септември сред 3129 регистрирани гласоподаватели, подкрепата за Харис се увеличава с процентни пункта след разделяне 50:50 през август, благодарение на представянето си в дебата на 10 септември и положителните икономически новини.

Ден преди това бе съобщено, че Тръмп е отхвърлил перспективата за нов президентски дебат, заявявайки, че е "твърде късно“ за реванш с вицепрезидента Камала Харис, след като тя се съгласи на дебат на 23 октомври, организиран от CNN.

Всички основни социологически проучвания след първия дебат на 10 септември показаха, че Харис печели.