Рейтингът на одобрение на президента Байдън сред демократите се срина до рекордно ниско ниво от 75% - спад с удивителните 11 процентни пункта само през последния месец, според ново проучване на Gallup, проведено между 2 октомври и 23 октомври, пише Axios.

Байдън е изложен на риск да отблъсне членовете на собствената си партия с недвусмислената си подкрепа за Израел, който извършва постоаянни бомбардировки и е поставил в пълна обсада Ивицата Газа в отговор на терористичните атаки на ХАМАС от 7 октомври.

Годишно проучване на Gallup, проведено през февруари, установи, че демократите симпатизират повече на палестинците, отколкото на израелците, за първи път в дведесетилетната история на изследването.

Разделението е особено силно между поколенията: По-малко от половината (48%) от поколението Z и милениалите вярват, че САЩ трябва публично да изразят подкрепата си за Израел, според скорошно проучване на NPR/PBS NewsHour/Marist.

Първоначалният отговор на Байдън на клането от 7 октомври – включително пътуването му до Израел, искането за 14 милиарда долара военна помощ и речи, заклеймяващи ХАМАС като "чисто зло“ – предизвика широка похвала от поддръжниците на Израел.

Но твърдата подкрепа на президента за еврейската държава не се превърна в нова политическа подкрепа у дома, според четири национални проучвания, проведени след 10 октомври.

Одобрението на Байдън в октомврийското проучване на Gallup падна с четири пункта, за да достигне рекордно ниско ниво от 37%, водено от падането му сред демократите и спада с четири пункта сред независимите (35%). Одобрението му сред републиканците остава стабилно на 5%.

Байдън отхвърли призивите на прогресивни и пропалестински активисти за прекратяване на огъня в Газа, въпреки че насаме насърчи Израел да отложи наземната си инвазия, за да осигури освобождаването на още заложници.

Броят на загиналите в Газа - който е надхвърлил 7000, според Министерството на здравеопазването на правителството, управлявано от ХАМАС- се очаква да нарасне, ако и когато израелските отбранителни сили навлязат в гъсто населената ивица.

Байдън призова за увеличаване на потока от хуманитарна помощ в Газа - като същевременно подчерта, че ХАМАС не представлява палестинския народ и осъди нарастващия антисемитизъм и ислямофобия в САЩ.

Много американци мюсюлмани и араби, които се смятат за лоялни избиратели на Демократическата партия,обявиха, че се чувстват предадени относно подкрепата на Байдън за израелската военна кампания.

"Джо Байдън еднолично отчужди почти всеки американски арабски и мюсюлмански гласоподаватели в Мичиган“, заяви представителят на Демократическата партия Алабас Фархат пред NBC News миналата седмица.

Съветът за американско-ислямски отношения поиска Байдън да се извини в сряда за предположението, че няма доверие в броя на смъртните случаи, цитиран от министерството на здравеопазването на Газа: "Сигурен съм, че са убити невинни и това е цената на воденето на война“, заяви Байдън.