За нов президент на Иран е избран реформатор, който обещава да облекчи законите за носене на забрадки и да се сближи със Запада, отбелязват редица западни медии като CNN,  Reuters, Sky News.

Масуд Пезешкиан получи 16,3 млн. гласа в надпреварата и изпревари консерватора Саид Джалили.

Гласуването бе проведено, след като предишният президент Ебрахим Раиси бе убит при катастрофа с хеликоптер през май.

Победата на Пезешкиан, която последва години на икономически санкции и протести в цялата Ислямска република, е потвърдена от вътрешното министерство на Иран.

Пезешкиан - 69-годишен кардиохирург - бе единственият от шестимата кандидати, считан за умерен.

Той обеща да съживи затъващата икономика, засегната от лошо управление, корупция в държавата и санкции от страна на САЩ, да насърчи прагматична външна политика и да намали напрежението във връзка с прекратените преговори с големите сили за съживяване на ядрения пакт от 2015 г.

Според анализатори това до голяма степен ще бъде приветствано от световните лидери.

Но президентът може да влияе само върху тона на политиката на Иран, като върховният лидер аятолах Али Хаменей е този, който има последната дума по всички висши държавни въпроси в рамките на двойната система на духовно и държавно управление.

Пезешкиан може да срещне съпротива и от страна на иранското правителство, което все още се държи предимно от консервативни политически лидери.

Изборите се проведоха и на фона на засилено регионално напрежение.

През април Иран предприе първата си директна атака срещу Израел във връзка с войната в Газа, а въоръжените от Техеран групировки в региона - като ливанската "Хизбула" и йеменските бунтовници хути - участват в боевете и засилиха нападенията си.

Като политик от 2008 г. насам Пезешкиан подкрепя правата на етническите малцинства и критикува потискането на политическото и социалното несъгласие от страна на духовенството.

През 2022 г. той поиска от властите разяснения относно смъртта на Махса Амини - жена, която почина в ареста, след като е била арестувана за предполагаемо нарушение на закон, ограничаващ облеклото на жените. Смъртта ѝ предизвика месеци на размирици в цялата страна.

Междувременно Джалили е твърд привърженик на задълбочаването на връзките с Русия и Китай и има твърди възгледи относно иранския закон за задължителните забрадки.