Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD), която печели позиции в проучванията на общественото мнение, обмисля провеждането на референдум за излизане на Германия от Европейския съюз, ако партията дойде на власт, заяви нейният съпредседател Алис Вайдел в интервю за Financial Times.

"Ако реформите не са възможни, ако не успеем да възстановим суверенитета на държавите - членки на ЕС, трябва да оставим хората да решат, както направи Великобритания", заявява Вайдел.

"Бихме могли да проведем референдум за Dexit - излизане на Германия от ЕС", добави тя, приветствайки излизането на Великобритания от Европейския съюз след референдума през 2016 г. като "модел за Германия".

Окуражена от рекордните социологически проучвания, които от няколко месеца я поставят на второ място в национален мащаб (около 22%), пред Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц и непосредствено след консерваторите (Християндемократическият съюз), германската крайна десница показва желанието си да управлява.

Следващите парламентарни избори ще се проведат през 2025 г. и AfD за първи път ще издигне кандидат за канцлер. За сметка на това основните партии изключват възможността да се съюзят и да управляват с антиевропейската и антиимигрантска партия.

През септември в източната част на страната ще се проведат три важни регионални избори, а AfD води в проучванията на общественото мнение с над 30% от гласовете. На конгреса си това лято AfD потвърди евроскептичните си убеждения в Германия, където членството в ЕС продължава да се подкрепя от голямото мнозинство от населението.

"Алтернатива за Германия" е в центъра на скандал, след като германският разследващ уебсайт Correctiv разкри, че няколко членове на AfD, включително един от близките до Алис Вайдел, наскоро са обсъждали масово експулсиране на чужденци по време на среща в Потсдам. Разкритията предизвикаха шокова вълна в Германия, където от няколко дни в цялата страна се провеждат демонстрации срещу AfD, която е обвинявана, че представлява опасност за демокрацията.