Официални лица от Гръцки и Турция ще проведат дискусии в рамките на престоящата среща на върха на НАТО след 16-месечна пауза, но разведряването в отношенията между двете държави крие клопки, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.   

Гръцки официални лица се надяват, че срещата на премиера Кириакос Мицотакис с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда, първата им от 16 месеца, ще затвърди сравнително спокойните отношения между двете страни и ще запази комуникационните канали отворени.

Но гръцкото правителство също е наясно, че стремежите на Турция да доминира в Източното Средиземноморие, заедно с експанзионистичната политика на "Синята родина“, са стълбове на политиката на Турция и че повтарящите се ескалации от последните няколко години са пряк резултат от амбициите на Турция за регионално господство, пише изданието.

Ще има три отделни срещи между гръцки и турски официални лица в кулоарите на двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва. Едната ще е между Мицотакис и Ердоган, на която ще присъстват и други официални лица. Втората ще е между новите външни министри Йоргос Герапетритис и Хакан Фидан; а третата - между новите министри на отбраната Никос Дендиас и Яшар Гюлер.

Информацията от Анкара е, че има воля за ускоряване на преговорите по т.нар. "мерки за изграждане на доверие“ и някои анализатори смятат, че Египет, с който Турция се стреми да възстанови отношенията си, може да играе ролята на честен посредник.

За Гърция единствената спорна точка е демаркацията на изключителните икономически зони, като подкрепя отнасянето на спора до Международния съд. Но Анкара иска да бъдат обсъдени много повече въпроси, например демилитаризиране на гръцките острови по-близо до турския бряг и обсъждане на правата на мюсюлманското малцинство в Тракия, което тя нарича турско, въпреки че мюсюлманите там принадлежат и към други етноси, отбелязват от редакцията.

Във всеки случай Мицотакис и неговите помощници смятат, че тази среща ще мине по-добре от първата с Ердоган през септември 2019 г., която бе последвана от подписването на турско-либийския меморандум за разграничаване на морското пространство на двете страни, неуспешния опит за изтласкване на стотици хиляди мигранти и бежанци в началото на 2020 г. и напрегнатото противопоставяне през последвалото лято.