Снимката на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в лагер, подобен на този, построен за неговите бойци в Беларус се разпространява в социалните мрежи, това съобщи РБК-Украйна.

Тази сутрин в интернет се е появила снимка на двойник на Пригожин, седнал по бельо на легло в палатка, пише украинската медия. Според РБК-Украйна по това време Пригожин е бил в страната.

Каналът, който първи публикува снимката в 11:52 ч., първоначално е написал, че тя се е появила в една от чат стаите и "метаданните на оригиналната снимка показват датата на заснемане 12 юни в 7:24 ч." Но след това публикацията е редактирана и юни се е променил на юли.

Ако приемем, че снимката е направена на 12 юли в 7:24 сутринта, то Пригожин наистина е нощувал в лагера край Осипович.

На 11 юли е съобщено, че самолетът на основателя на ЧВК "Вагнер" е пристигнал в Беларус за трети път. Той е кацнал на летище Мачулищи в 19:40 часа. В 20:05 часа два хеликоптера - Ми-24 и Ми-8 на ВВС на Република Беларус, са излетели от летището към района на Осиповичи.

На 12 юли хеликоптерите Ми-24 и Ми-8 на ВВС на РБ отново са излетели в района на Осиповичи от Мачулиш, като са се върнали в Мачулиш в 14:27 и 14:30 часа. И 2 часа и 20 минути по-късно самолетът на Пригожин е потеглил от Мачулиш за Санкт Петербург.

Тоест, ако снимката наистина е направена на 12 юли в 7:24 ч., това потвърждава, че Пригожин е отлетял за Мачулище на 11 юли вечерта, откаран е с х news pic 2
©
еликоптер на палатков лагер в село Цел, пренощувал е там и е отлетял от Мачулиш на следващия ден.

РБК-Украйна отбелязва, че на други снимки от палатковия лагер край Осиповичи подът също е покрит с ПДЧ. В допълнение, палатките имат квадратни прозорци с кръстообразна преграда и също имат бели палатки.

Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че бойците на "Вагнер" обучават беларуски военни.

"Под Осиповичи се провеждат занятия с части на териториалните войски. Наборниците усвояват умения за придвижване на бойното поле и тактическа стрелба, придобиват знания по инженерна подготовка и тактическа медицина.

Бойците на ЧВК "Вагнер" са инструктори по редица военни дисциплини", съобщават от ведомството.