Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и другите обвиняеми по делото за намеса в изборите в американския щат Джорджия ще трябва до 25 август да се явят доброволно в затвора на окръг Фултън, където да бъдат арестувани. Това става ясно от съобщение на окръжната шерифска служба, цитирано от телевизионния канал CNN.

"В този момент, въз основа на инструкции, получени от офиса на главния прокурор и съдията, се очаква всичките 19 обвиняеми да бъдат приети в затвора "Райс Стрийт“ [затвора на окръг Фултън]“, се казва в изявлението. При пристигането си в затвора обвиняемите ще преминат през официална процедура за задържане - ще бъдат претърсени, снимани и ще им бъдат снети отпечатъци. Обикновено страните се договарят предварително за условията на освобождаване на обвиняемите след доброволното им предаване на властите, отбелязва CNN.

Прокурорът на окръг Фултън Фани Уилис обяви по-рано, че на Тръмп и други обвиняеми е наредено да се предадат на властите не по-късно от 25 август, след което ще трябва да бъдат изправени пред съда. За момента не се знае точно кога ще стане това, датата на първоначалното изслушване се определя от съдията, пояснява CNN. "Не забравяйте, че обвиняемият може да се яви по всяко време, затворът е отворен 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата“, поясниха от шерифската служба.

В понеделник голямо жури от Джорджия повдигна обвинение срещу бившия президент на САЩ, неговите адвокати, помощници, предизборен екип и местни служители на Републиканската партия в дело за намеса в изборите през 2020 година. Те са уличени в създаването на организирана група, която се е опитала да подправи резултатите от вота. Обвиненията, повдигнати срещу Тръмп в Джорджия, предвиждат наказание от поне 20 години затвор. Процесът по същество трябва да започне в рамките на следващите шест месеца.