Френският президент Еманюел Макрон е отложил държавното си посещение в Германия, което трябваше да започне на 2 юли след четиридневни национални безредици, откакто полицейското убийство на тийнейджър го изправи пред една от най-големите кризи на неговото ръководство, пише Reuters.

Това е вторият път тази година, в който безредици във Франция принудават Макрон да отложи среща с държавен глава след като британският крал Чарлз III отмени посещение поради протести срещу пенсионното законодателство във Франция.

"Държавното посещение е посещение на приятелство, чисто церемониално, ще има по-добро време за това“, е заявил пред Reuters сътрудник на Макрон пожелал анонимност.

"Французите нямаше да разберат, ако отиде в Германия. Тези дни за Париж са важни."

"Макрон е разговарял по телефона на 1 юли с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и го е информирал за ситуацията", е заявил говорител на германския президент.

Държавното посещение трябваше да види как Макрон прекосява Германия от запад на изток, преди да изнесе реч за двустранните отношения.

Въпреки планираната проява на другарство обаче, френски и германски официални лица са заявили, че президентите няма да обсъждат публично тлеещите спорове за ядрената енергия или противовъздушната отбрана.

Ян Вернерт научен сътрудник в Института "Жак Делор" в Берлин е подчертал, че отложеното посещение показва въздействието на размириците върху способността на Макрон да провежда външна политика.

"Държавното посещение може да бъде наваксано по-късно, но бурните протести и реакциите към тях също показват колко натоварени са политическите настроения във Франция в момента“, е добавил той.