След дебата между двамата кандидати за президент на САЩ резултатите от социологически проучвания сред американски граждани показаха, че рейтингът на Доналд Тръмп рязко се е покачил. Той увеличи преднината си до 6 процентни пункта, увеличавайки натиска върху Байдън, съобщава Bloomberg.

Така проучване на New York Times/Siena College показа, че Тръмп изпреварва Байдън с подкрепа от 49% към 43%. Почти същите са резултати от анкетата на Wall Street Journal: Тръмп - 48% срещу 42% на Джо Байдън. Агенцията отбелязва, че това е най-голямата преднина на републиканеца и в двете анкети.

Проучванията показват, че опасенията относно възрастта на Байдън подхранват нарастващото недоверие на американците. Близо три четвърти от гласоподавателите в анкетата на Times казват, че 81-годишният президент е твърде стар за поста - с 5 пункта повече от проучване преди дебата, а проучването на Journal установи, че делът на гласоподавателите, които смятат, че Байдън е твърде стар, за да се кандидатира, се е повишил със 7 пункта от февруари до 80%.

Изданието отбелязва, че според проучване, проведено преди месец, двамата кандидати са били при равни условия.

В същото време Bloomberg добавя, че резултатите от социологическо проучване на CNN показват, че 75% от гласоподавателите смятат, че демократите имат по-голям шанс да спечелят президентството през 2024 г., ако кандидатът е някой друг, а не Байдън.

"Натискът от разочароващите резултати от социологическото проучване идват в момент, когато кампанията на Байдън се опитва да потуши бунта сред някои депутати от Демократическата партия и донори, които го призовават да се оттегли и да остави друг кандидат да се изправи срещу Тръмп. Байдън, най-старият президент в историята на САЩ, се представи зле по време на дебата миналата седмица, подхранвайки опасенията, че той няма да може да служи още един четиригодишен мандат“, заключава изданието.