Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair е известна с практиката си да "набива“ максимален брой пътнически места в самолетите, за което често се налага да се жертва комфортът на пътниците. Въпреки това клиентите на една от най-популярните бюджетни авиокомпании в Европа все още имат възможността да получат по-удобна седалка с допълнително пространство за краката – макар че за тази цел вероятно ще трябва да доплатят, отбелязват експерти от Which?Travel.

След като проучват плановете за сядане на популярни авиокомпании, те стигат до заключението, че някои от тях премахват предните шкафчета за съхранение, за да добавят допълнителен ред пътници от едната страна на самолета.

В резултат на това седалките в предната част на самолета всъщност не са с еднакъв размер, а тези отдясно (места D, E и F) често са с няколко сантиметра допълнително пространство за краката в сравнение с тези отляво.

Авторите на изследването обаче отбелязват, че много от тези места се определят като стандартни, така че може да бъдат произволно разпределени между пътниците безплатно. А ако не, то те ще бъдат най-евтината категория места за закупуване.

Ryanair, например, експлоатира предимно самолети Boeing 737, като места D, E и F на редове 3-15 са най-просторните стандартни места - и се предлагат на цена от около 11 евро.

В същото време експертите отбелязват, че това не е единственият начин да подобрите мястото си - късното регистриране за полет може да Ви отърве и от средната седалка, която повечето пътници смятат за най-лошата.

Факт е, че тези, които не плащат за избор на място, могат да се чекират за полет между 24 часа и два часа преди излитане. Въпреки това анализаторите смятат, че най-малко желаните средни места се разпределят първи, защото авиокомпаниите се надяват, че клиентите ще променят мнението си и ще платят за надграждане на билета. Колкото по-дълго чакате, толкова по-вероятно е местата до пътеката и прозореца да останат свободни.