Разследване на учредения от бившия руски олигарх Михаил Ходорковский Център "Досие“ е довело до разкриването на "таен дворец“ на президента на страната Владимир Путин на територия, граничеща с държава от НАТО, съобщава вестник BILD.

Откритата резиденция на Путин се намира в Карелия, в Северозападна Русия, само на 30 километра от границата с Финландия. Самият дворец е известен от 2016 година, но досега не е показван на снимки или видео.

До резиденцията може да се стигне само с лодка или хеликоптер - площадката за кацане се намира зад огромна сграда. Местните жители разказват пред репортери, че Путин посещава двореца си в Карелия поне веднъж годишно.

Според Центъра "Досие“ резиденцията на руския президент се състои от три основни сгради в модернистичен стил. Официално обектите са маскирани под имената "рибарска хижа“, "обор“ и "градинска къща“.

Кадрите от дрон показват и рибна ферма, чиято продукция вероятно влиза в менюто на Путин по време на посещенията му. Основната сграда разполага с трапезария с площ от 200 квадратни метра. На територията на резиденцията има и четириметров водопад.

Служители на Федералната служба за охрана пазят района край двореца денонощно. Когато самият Путин идва в резиденцията, защитата е значително засилена.