Германският оръжеен гигант Rheinmetall е компанията, закупула 50 по-стари танка Leopard 1 от белгийската OIP Land Systems, предназначени за износ в Украйна, съобщава изданието Das Handelsblatt.

Фреди Верлюйс, главен изпълнителен директор на OIP Land Systems, разкри пред британския вестник The Guardian, че е продал 49 танка на европейско правителство, което не може да назове поради клауза за поверителност в договора. По думите му ще са необходими до шест месеца за предаването на машините на Украйна.

Das Handelsblatt пояснява, че предстои танковете да бъдат преоборудвани в германските локации на базираната в Дюселдорф Rheinmetall Group. Очаква се около 30 от 50-те машини да бъдат приведени в състояние, което да позволи предаването им на Въоръжените сили на Украйна.

Верслуйс купува партида танкове Leopard 1 преди около десетилетие, когато белгийската армия ги обявява за продажба като част от операция за намаляване на разходите. Ръководството на армията реши да замени всички тежки верижни превозни средства с по-леки бронирани машини на гуми, припомня изданието.

Министърът на отбраната Людивин Дедондер заяви по-рано тази година, че федералното правителство наистина би искало да изкупи обратно танковете, но Верслуйс е поискал неразумна цена, без дори да направи значителни промени във вече остарелите машини.

Освен танкове, компанията на Верслуйс също се готви да изпрати в Украйна 90 бронирани пехотни машини M113. Поне част от тях са закупени и дарени на Украйна от Обединеното кралство.