Група фермери попречиха на вицеканцлера на Германия Роберт Хабек да слезе от ферибот в северната част на страната, часове след като правителството в Берлин се съгласи да им направи частични отстъпки, съобщава NDR.

Разгневените фермери блокираха кея в Шутцил на брега на Северно море в четвъртък вечерта, принуждавайки Хабек да се върне на малкия остров Хуге. "Зеленият“ политик, който е и министър на икономиката, стигна до континенталната част на страната в малките часове на нощта с друг ферибот.

Повече от 100 души са участвали в блокадата, според данните на полицията. На място са били изпратени около 30 служители на реда, които използвали лютив спрей, когато избухнало сбиване. Кадри от събитието показват, че протестиращите са искали да нахлуят във ферибота.

Според кореспондента на NDR, освен Хабек, единствените хора на борда на ферибота са били охранители. Вицеканцлерът поясни, че е бил на острова по "лична работа“.

Канцлерът Олаф Шолц описа инцидента като "позорен“.

Миналия месец управляващата в Берлин светофарна коалиция разгневи фермерите, като обяви планове за намаляване на субсидиите за земеделието като част от пакет, целящ да запуши дупката от 17 милиарда долара в бюджета за 2024 година. Фермери организираха протест с трактори в Берлин и призоваха за нови демонстрации следващата седмица.

В четвъртък правителството обяви частични промени в позицията си. Премахването на данъчните облекчения за дизела за фермерите ще бъде въвеждано постепенно в продължение на няколко години, за да се "даде повече време на засегнатите компании да се адаптират“.

Правителството също така обяви, че ще се откаже от планираното увеличение на данъка върху селскостопанските превозни средства.

Но председателят на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквид вече заяви, че протестиращите не са доволни от подобен компромис и искат пълно запазване на данъчните облекчения.