Мъж се опита да грабне микрофона на Грета Тунберг по време на реч в Амстердам, след като шведската екоактивистка засегна темата за ситуацията в Палестина. Той обаче бе отстранен от сцената бързо, пояснява телевизионният канал NOS.

Около 85 000 души се включиха в неделната акция, посветена на борбата с изменението на климата, което е абсолютен рекорд за събития от този род, пояснява медията. По време на речта си Тунберг призова да се чуят гласовете на онези, които са потиснати, имайки предвид палестинците. "Но ние не слушаме и хората на власт не слушат“, казва тя, след което мъж скача на сцената и се опитва да й вземе микрофона с думите, че е дошъл на климатична демонстрация, а не на политически митинг. Той бързо е свален от сцената от други активисти и служители по сигурността. Тунберг бързо завърши речта си, като увери, че всички знаят какво представлява тя и "можете да прочетете за това навсякъде“.

Акцията остави много от участниците със смесени впечатления поради факта, че климатичните проблеми в определен момент бяха засенчени от палестинския въпрос. "Толкова много хора очакваха нейната реч“, споделя една жена пред вестник Volkskrant, като допълва:"Много съм разочарована“.