Разделенията в руската опозиция в изгнание рязко се задълбочиха, като се пренесоха от политическа дейност към борба, след като съюзници на покойния опозиционен лидер Алексей Навални обвиниха друг опозиционер, че е поръчал нападения срещу техни активисти, пише Reuters.

Скандалът подкопава и без това трудните усилия за създаване на единен фронт срещу Кремъл, рискува да подкопае доверието в опозицията в очите на поддръжниците и Запада и противопоставя двете най-значими опозиционни групировки една на друга, което може да доведе до продължително противопоставяне.

Двете опозиционни движения - едното, ръководено от съюзници на покойния Навални, и другото, ръководено от критика на Кремъл Михаил Ходорковски, и преди са влизали в публични спорове, но последното им разногласие е най-силното досега, като лагерът на Навални публично обвини Леонид Невзлин, магнат от Израел и съюзник на Ходорковски, че е поръчал нападения над висши помощници на Навални - Леонид Волков и Иван Жданов, както и над съпругата на активист от Аржентина.

При най-сериозния инцидент Волков е нападнат пред дома си във Вилнюс, Литва, през март тази година, месец след смъртта на Навални в арктически затвор, от нападател с чук, който по думите му го е оставил със счупена ръка и силно увреден крак.

В близо едночасово видео разследване, публикувано в канала на Навални в YouTube в четвъртък, екипът му твърди, че нападението и още две други са били поръчани не от руската държава, а от Невзлин.

Както Невзлин, така и Ходорковски, който сам прекара десетилетие в руски затвори по обвинения, които според Запада са политически мотивирани, отхвърлиха твърденията като неоснователни.

След смъртта на Навални опозицията остана без ясен лидер. Вдовицата му Юлия Навална обеща да продължи работата му и настоява президентът Владимир Путин да напусне Кремъл, докато висши сътрудници на Навални продължават да разследват обстоятелствата около смъртта на съпруга ѝ.

"Това е наистина сериозен удар срещу (антикремълското) протестно движение", коментира Иван Жданов, един от нападнатите активисти на Навални, в онлайн дискусия по темата късно в четвъртък.

"Трудно е да си представим как той (Невзлин) би могъл да направи нещо по-сериозно. Всеки път в бъдеще, когато има нападение, хората ще се чудят дали зад него стои Путин, руското разузнаване или някой опозиционер".

Движението на Навални, Фондът за борба с корупцията (ФБК), заявява, че е споделило разследването си с правоприлагащите органи в страните, в които Невзлин е пътувал. Главната прокуратура на Литва отказва да съобщи дали е получила някакви материали от ФБК, но заявява, че разследването на нападението над Волков продължава.

В отговор на X Невзлин заяви, че обвиненията изглеждат като подготвени в Москва и са подобни на тези, изказани от руските държавни медии.

"Нека едно независимо разследване първо да оцени тези така наречени "материали", а ако разследването прецени, че е необходимо, тогава и съд в демократична държава", пише той.

Ходорковски осъжда атаките срещу активистите, но защитава Невзлин, като заявява, че обвиненията изглеждат така, сякаш произлизат от руските разузнавателни служби.

"Ако ФБК иска да ме обвини в нещо, може да се обърне към съда. А не хитро да се гаврят с репутацията ми", коментира Ходорковски.

Мнозина от руските дисидентски среди се включиха в социалните мрежи, за да публикуват потресени, често изпъстрени с нецензурни изрази реакции на новината. Някои обаче предупреждават, че разкритията не променят почти нищо и отвличат вниманието от основната задача - победата над Путин.

"Без значение колко щети причиняват разправиите, тези щети не определят нищо", коментира икономистът от Чикагския университет Константин Сонин, който е в списъка на издирваните лица в Русия заради критиките си към войната в Украйна.

"Опозицията в никакъв случай не е била решение на нито един от ключовите въпроси“, пише той в X. Нейната истинска задача, предполага Сонин, е "да се върне към основните въпроси - как да спрем войната? Как да се отървем от Путин и да демонтираме режима?"