Най-скъпата картина в света се съхранява в митнически склад от няколко години, пише BILD.

Съдбата на Salvator Mundi от Леонардо да Винчи, продадена с аукцион на Christie’s в Ню Йорк през 2017 г. за рекордните 450 милиона долара, беше в неизвестност няколко години.

Смята се, че купувачът на картината с изображението на Исус е престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, но той никога не е потвърждавал официално това.

Нов документален филм на BBC хвърли светлина върху тази история: американският професор и експерт по Близкия изток Бърнард Хейкел научил от саудитския министър на културата, че творението на да Винчи се съхранява в митнически склад в Женева.

Саудитският престолонаследник иска да построи музей за нея в Рияд. Междувременно митницата, или по-скоро контролираните от митниците частни складове, са най-доброто място за това. Там се поддържа идеална температура и влажност, а самите сгради са надеждно охранявани. Повече от милион произведения на изкуството се съхраняват в митнически склад в Женева.

През 2005 г. картината "Спасителят на света“ беше продадена само за 1175 долара. След обширни реставрационни работи е приписана като произведение на Леонардо да Винчи. Въпреки че в света на изкуството има съмнения относно авторството, цената й скочи рязко до 2017 г.: наддаването на аукциона на Christie's започна с оценка от 100 милиона долара.