Президентът на партията "Индийски национален конгрес" (ИНК), наричан още "Партия на конгреса", и член на индийския парламент, Раул Ганди, възобнови задълженията си като член на парламента, след две години, прекарани в затвора за обида на премиера Нарендра Моди и други членове на парламента, съобщава Reuters.

Върховният съд на Индия спря решението и позволи на Ганди да се върне в парламента, да участва във вот на недоверие към правителството и в изборите догодина.

Не се очаква вотът на недоверие да повлияе неблагоприятно на популярността на управляващата "Индийска народна партия" на Моди, но се очаква завръщането на Ганди, потомък на една от най-известните политически династии в Индия, в парламента да засили позициите на новосформираната партия, 26-партиен опозиционен съюз, воден от Конгреса на Ганди.

Ганди влезе в сградата на парламента, след като отдаде почит на статуята на Махатма Ганди в комплекса, но не се обърна към пресата.

Президентът на "Индийски национален конгрес" Маликарджун Карге е заявил, че решението за възстановяване на Ганди "носи облекчение на народа на Индия, особено на Уаянад", избирателния район в южния щат Керала, откъдето Ганди произхожда.