Новите украински ракети М39 американско производство могат да поразят цели хеликоптерни полкове от летищата им и да пробиват конвои за доставки и батареи за противовъздушна отбрана, пише американското списание Forbes.

Но има много неща, които M39 не могат да правят. Сред тях е да унищожават най-добре защитените бойни машини. Причината е проста: бойната глава на М39 изстрелва около хиляда суббоеприпаса с големина на граната, но при липса на голям късмет нито един суббоеприпас не е достатъчно мощен, за да нанесе сериозни щети на танк.

Армейският тактически ракетен комплекс М39 е двутонна, 4-метрова балистична ракета с твърдогоривен ракетен двигател и бойна глава, съдържаща 950 суббоеприпаса М74 с размер на граната. Изстрелвана от гъсенична M270 или колесна пускова установка на високопроходима артилерийска ракетна система, ракетата от 90-те години на миналия век има обсег до 160 км под инерционно насочване.

Армията на САЩ разполага със стотици ракети М39 с изтекъл или почти изтекъл срок на годност в арсенала си. През последните седмици администрацията на президента на САЩ Джо Байдън тихомълком изпрати на Украйна неразкрит брой от остарелите ракети, вероятно след проверка на твърдотелните им ракетни двигатели.

На 16 октомври вечерта или рано сутринта във вторник три HIMARS-а на украинската армия изстреляха по една M39 по летище край Бердянск, в окупираната от Русия Украйна. Ракетите профучаха точно покрай руската противовъздушна отбрана и разпръснаха близо 3000 субмуниции М74 на северната площадка на летището, като взривиха паркираните там бойни хеликоптери Ми-24 и Ка-52 на руските ВВС.

Украинските военни твърдят, че са унищожили девет хеликоптера. Анализатори потвърдиха унищожаването на шест. Така или иначе, това беше опустошителна загуба - "един от най-сериозните удари за всички времена" в 21-месечната по-широка война на Русия срещу Украйна, според Fighterbomber, популярен руски канал в Telegram.

М39 и неговите еднокилограмови стоманено-волфрамови суббоеприпаси М74 са идеални за атакуване на цели в мека зона. "При удара и детонацията всяка граната се разпада на голям брой стоманени фрагменти с висока скорост, които са ефективни срещу цели като гуми на камиони, ракетни снаряди, превозни средства с тънка броня и радарни антени", пише майорът от Сухопътните войски на САЩ Джеймс Хътън от CALL (The Center for Army Lessons Learned).

"Но не прахосвайте М39 за милион долара за танков полк. Нейният боеприпас не е ефективен срещу бронирани превозни средства", подчертава Хътън.

"Да, бурята от М74 може да повреди оптиката на танка, а при повече късмет може да пробие тънката броня в горната част на корпуса и да повреди двигателя. Но не очаквайте директното попадение на М74 да спре бронирана атака, ако танковете са разпръснати.

Не напразно в края на 90-те години на ХХ век американската армия разработва нова версия на ракетата ATACMS, която би трябвало да носи 13 управляеми противотанкови боеприпаса. В крайна сметка армията отмени новата ракета, но не защото другите варианти на ATACMS изведнъж станаха по-добри в унищожаването на танкове. Това беше стъпка за намаляване на разходите.

Администрацията на Джо Байдън подчерта, че Съединените щати ще доставят на Украйна ATACMS, "без да рискуват нашата военна готовност". Това изглежда означава, че М39 с изтекъл или почти изтекъл срок на годност могат да бъдат прехвърлени, както и старите М48 с 500-килограмови единични бойни глави. Новите М57 ще останат в американските сили.

М39 и М48 дават на украинците около 60 пускови установки M270 и HIMARS с много възможности. Суббоеприпасите М74 на М39 могат да прочистят руските летища и логистични обекти. М48 с проникващата си бойна глава, заимствана от противокорабната ракета Harpoon, може да взривява заровени бункери и да разрушава сгради.

Но когато руските танкове атакуват, украинците може би ще искат да се прицелят с други боеприпаси.