Най-малко 12 души са убити в събота, предимно деца и тийнейджъри, а десетки други са ранени, когато ракета, изстреляна от Ливан, попада във футболно игрище в северния друзки град Маждал Шамс на Голанските възвишения, пишат The Times of Israel и Sky News

Това е най-смъртоносната атака на Хизбула в Северен Израел от началото на боевете там през октомври.

Жители и служители на службите за бързо реагиране описват сцени на кървава касапница на игрището. Въпреки че е прозвучала предупредителна сирена, тя е била твърде кратък сигнал за жертвите, които не са успели да избягат навреме. Късно в събота Израелските отбранителни сили съобщават, че всички 12 загинали са на възраст от 10 до 20 години.

Израелските военни твърдят, че са нанесли удари по цели на "Хизбула" "дълбоко в" ливанската територия и в Южен Ливан.

"През нощта IAF (израелските военновъздушни сили) нанесоха удари по редица цели на терористичната организация "Хизбула" както дълбоко в ливанската територия, така и в Южен Ливан, включително по скривалища за оръжия и терористична инфраструктура в районите на Чабриха, Бордж ел Чмали и Бекаа, Кфаркела, Раб ел Талатин, Хиам и Тайр Харфа", съобщават израелските военни в съобщение.

Ударът на ИОС последва предупреждението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че ливанската групировка "Хизбула" "ще плати висока цена" за нападението на футболно игрище в Голанските възвишения, при което загинаха най-малко 12 деца и тийнейджъри.

Израел обвини "Хизбула" за удара в събота в контролирания от Израел регион, но "Хизбула" побърза да отрече каквато и да е роля - нещо, което рядко прави, допълва британската агенция Sky News.