Тежката ракета Falcon на SpaceX изстреля в Космоса космическата станция Europa Clipper, чиято цел е Европа - една от 95-те луни на Юпитер, съобщава The ​​Wall Street Journal. Припомня се, че мисията е с цел да се разбере дали има живот на Европа.

Космическият кораб без екипаж е наречен Europa Clipper на името на кораби, прекосили земните океани преди стотици години. След пътуване от над два милиарда километра космическият кораб ще влезе в орбита около Юпитер през 2030 година, където ще прекара четири години. Europa Clipper ще помогне на учените да преценят дали Европа има необходимите условия за поддържане на живот.

НАСА смята тази луна, която е малко по-малка от тази на Земята, за едно от най-обещаващите места за търсене на живот в нашата слънчева система.

Въз основа на наблюдения от предишни мисии, неговата ледена кора плава върху подземен океан, съдържащ повече от два пъти повече вода, отколкото всички океани на Земята взети заедно.

Ученият от мисията Europa Clipper Керт Нибур каза, че Европа е първият документиран океански свят, клас планети и луни с големи количества течна вода.

Други близки луни, като Ганимед на Юпитер и Енцелад на Сатурн, също се считат за океански светове, но океанът на Европа е най-сходен с този на Земята, обяснява изследователят.