Ракета, за която се смята, че е от американската система за противовъздушна отбрана Patriot, се е взривила неочаквано във въздуха по време на тестови изстрелвания в Тайван, проведени в сутрешните часове на деня (местно време), съобщава електронното издание Taipei Times.

Генерал от Военновъздушните сили на острова е потвърдил, че ракетата е избухнала по време на тестове в окръг Пиндун. Военните са наблюдавали тестово изстрелване на две произведени в САЩ ракети Patriot II от база в град Манджоу в южната част на острова.

На свой ред вестник Liberty Times съобщава, че първата от изстреляните ракети е избухнала във въздуха, а стартирането на втората е било успешно.

Taipei Times цитира говорител на Министерството на отбраната на Тайван, според когото неизправността е възникнала, докато военните са тествали "някакъв вид ракета“ в базата, без да се уточнява каква точно. По думите му са необходими допълнителни изследвания, за да се установи причината за произшествието.

Припомня се, че на 3 август четирима души бяха ранени в резултат на пожар в същата военна база при тестване на ракетни оръжия.