Серджо Матарела встъпи в длъжност като президент на Италия за втори мандат. Тържествената церемония по полагане на клетва на съвместното заседание на двете камари на националния парламент беше показана на живо по Rai News 24.

В речта си при встъпването в длъжност той благодари за гласуваното доверие. "Парламентът и представителите на регионите направиха своя избор. Това е нов призив за отговорност, от който не мога и няма да се откажа", каза Матарела. Той също така отбеляза, че италианският народ, изпитващ трудности, чака "подкрепа и отговори“ от институциите на управлението. Според него "политическата нестабилност постави всичко това под въпрос“.

Матарела, поемайки президентството на Италия, говори за напрежението на континента. "Не можем да приемем, че сега, дори на фона на конкуренцията между различните политически и икономически системи, ветровете на сблъсъците се надигат отново на континент, който е познал трагедиите на двете световни войни. Трябва да използваме всичките си собствени възможности, държави-съюзници и приятелски страни, така че езикът на силата да остави място за взаимно разбирателство, така че нито една нация да не се страхува от агресия от съседа си“, каза той в своето встъпително слово.

80-годишният Матарела беше преизбрана за втори мандат на 29 януари с абсолютно мнозинство от парламентаристи и представители на регионите. Това беше предшествано от шестдневен маратон на безрезултатно гласуване. На 3 февруари изтича първият му мандат.

Президентът на Италианската република, избран за седемгодишен мандат, обикновено изпълнява представителна функция, действа като гарант за конституцията и националното единство. В случай на правителствена криза той решава начини за излизане от нея, включително разпускането на парламента и обявяването на предсрочни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков