Осъденият за военни престъпления Радован Караджич (79 години) съди правителството на Обединеното кралство за "нечовешко отношение“, тъй като не му било позволено да внесе лаптоп в килията си, съобщава британският вестник Daily Mail.

Караджич, който е в затвора в Олбани на остров Уайт, иска 50 000 лири обезщетение за нарушения на човешките права и твърди, че му е забранено да общува на родния си сръбски език.

Дъщеря му Соня Караджич-Йовичевич наскоро заяви пред медиите, че държат баща й в "нездравословни и нецивилизовани условия“.

Що се отнася до физическото състояние, в което се намира, то то е неприемливо. Ако към това добавим и факта, че е в сграда, пълна с канцерогенен азбест, който е забранен в света, е ясно в какво състояние е“.

На 20 март 2019 година Радован Караджич бе осъден от Международния наказателен съд за Бивша Югославия (МНСБЮ) на доживотен затвор за геноцид и други престъпления, извършени в Босна и Херцеговина между 1992 и 1995 година. Преди три години той бе прехвърлен от Нидерландия във Великобритания, за да излежи присъдата си.